Ekonomija

Prepakivanje budžeta: Penzije uprkos rebalansu dotiramo i iz rezerve

pixabay/ilustracija

pixabay/ilustracija

Ministarstvu finansija biće preusmereno ukupno 20 milijardi dinara (oko 170,7 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, kako bi se obezbedila nedostajuća sredstava potrebna za isplatu penzija, a u rezervu će se prvo uliti novac iz sredstava koji drugi korisnici budžeta (verovatno) neće biti utrošena, vidi se iz rešenja koje je objavljeno u Službenom glasniku.

Profesor Ekosnomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je za Novu ekonomiju da je ovaj vanredni transfer gotovo sigurno izazvan vanrednim povećanjem penzija od 5,5 odsto (iz oktobra ove godine), kao i da je moguće da su rashodi penzijskog fonda u prvih devet meseci bili veći nego što je planirano, ili da su budžetski prihodi bili slabiji od prvobitnih projekcija. On takođe smatra da to vanredno povećanje penzija nije bilo ekonomski opravdano i da je „verovatno bilo motvisano političkim, predizbornim razlozima“.

U ovoj, 2023. godini, u budžetu je prvobitno za dotacije za isplatu penzija u bilo namenjeno oko 156,3 milijardi dinara, rebalansom iz septembra je taj iznos smanjen na 130,5 milijardi dinara, a sada se „vraća“ 20 milijardi, ali iz drugih razdela, piše Nova ekonomija.

Naime, u budžetu za 2023. godinu je navedenih 20 milijardi dinara prvobitno bilo predviđeno za druge namene (na primer, pet milijardi dinara za podršku Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, 2,35 milijarde dinara za subvencije privatnim finansijskim institucijama, a 12,65 milijardi za projekat kreditne podrške).

Sada se sa tih budžetski stavki ovi iznosi prenose u tekuću budžetsku rezervu, a potom iz rezerve raspoređuju Ministarstvu finansija radi „obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za isplatu penzija (odnosno za dotacije organizacijama za obavezno socijalno osuguranje – PIO fond)“.

Država je vanredno povećala penzije za 5,5 odsto 1. oktobra 2023. godine, što je Fiskalni savet već ocenio da nije bilo u skladu sa zakonom. Naredno, redovno povećanje od 14,6 odsto je planirano od 1. januara 2024. godine, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

PIO fond i Ministarstvo finansija nisu odgovorili na pitanja Nove ekonomije zbog čega se sredstva za isplatu penzija obezbeđuju iz tekuće budžetske rezerve, za  isplatu čega će se koristiti ova sredstva, te da li su i kada poslednji put sredstva za isplatu penzija bila obezbeđivana iz tekuće budžetske rezerve.

Više pročitajte na LINKU.