Kultura

U Narodnoj biblioteci održana promocija knjige posvećene Dramskoj družini A

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U četvrtak, 7. decembra, u Narodnoj biblioteci u Požarevcu održana je promocija knjige "Povest o pozorišnim vernicima kakvih više nema" autora Vladimira Cvejića.

Monografija je posvećena beogradskoj Dramskoj družini A, koja je radila od 1961. do 1963, prvoj profesionalnoj samostalnoj pozorišnoj grupi u Srbiji (Jugoslaviji), koja je delovala od 1961. do 1963. Osnivači ove družine bili su Rade i Olivera Marković, Mića Tomić i Voja Mirić.

Knjiga sadrži javnosti manje poznata dramatična pozorišna zbivanjima o kojima, pored glavnih aktera, svedoče, novim i preuzetim autorskim tekstovima i intervjuima, reditelji Goran Marković, Boro Drašković i Velimir Mitrović, prof. Svetozar Rapajić, teatrolozi Zoran T. Jovanović i Simon Grabovac, kritičar Dejan Penčić Poljanski, glumica Renata Ulmanski, glumci Branislav Lečić, Srđan Timarov i mnogi drugi.

Nekoliko je povoda za objavljivanje knjige. To su:

  • 60 godina od osnivanja beogradske dramske Družine A (1961-2021);
  • 100 godina od rođenja Radeta Markovića (1921-2021);
  • 100 godina od rođenja Soje Jovanović (1922 -2022);
  • susret jubileju 100 godina od osnivanja AKUD „Branko Krsmanović“ (1922-2022) i
  • 10 godina od nove dramske družine A (2012-2022) godine.
Foto: J. Milenković/Boom93

Autor monografije je Vladimir Cvejić, glumac, reditelj i upravnik nove Družine A.

Kako je Cvejić objasnio na promociji, knjiga je izašla 2023. godine zbog korone koja je sve zaustavila.

Osim autora, na promociji su govorili Miloš Stojanović, upravnik Fondacije Slobodan Stojanović, i Miodrag Tomić, kustos muzeja Vuka i Dositeja.

Izdavač monografije je Fondacija Slobodana Stojanovića. Miloš Stojanović istakao je na promociji da se ne bi složio da pozorišnih vernika više nema, te da je upravo Vladimir Cvejić dokaz da još uvek postoje. 

Naveo je da je dobrim delom u knjizi zastupljena drama Slobodana Stojanovića „Opasne vode“, prva drama koju je napisao i koja je imala širi odjek.

Kao neke od osnovnih principa zbog kojih je istrajao u radu na ovom delu Vladimir naveo je to da bi u suprotnom njihova priča bila zaboravljena i pogrešno tumačena. To je njegov pokušaj očuvanja pozorišne baštine.

Za knjigu je bio vrlo značajan album Midoraga Tomića. Naime, album koji mu je Tomić ustupio sadržao je isečke iz novina koji su bili značajni za ovu temu.

Tomić je na promociji istakao da ova knjiga ima veliki značaj za očuvanje stvaralačke kulturne baštine akademskog pozorišta. Takođe, naveo je da je edukativna i značajna za mnoge ustanove kulture koje cene scenski, odnosno pozorišni rad.

Godine 2012, Vladimir Cvejić je sa dve glumice akademskog pozorišta, Požarevljankom Tijanom Lazić Marjanović i Isidorom Jevtović reosnovao Dramsku družinu A.