Ekonomija

Još 3,6 milijardi dinara iz rezerve za isplatu penzija

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Ministarstvu finansija preusmereno je još 3,6 milijardi dinara (30,6 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kako bi se obezbedila sredstva za isplatu penzija, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku. Prethodno je za isplatu penzija, odnosno dotacije PIO fondu, Ministarstvu finansija iz tekuće budžetske rezerve preusmereno 20 milijardi dinara (oko 170,7 miliona evra).

Veći deo ovog novca je uzet od drugih korisnika budžetskih sredstava, odnosno prvobitno je bio namenjen za druge programe i politike, ali pošto (verovatno) neće biti utrošen prebacuje se u tekuću budžetsku rezervu, a potom preumserava Ministarstvu za dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje (odnosno programsku aktivnost podrška za isplatu nedostajućih sredstava za penzije).

U ovoj, 2023. godini, u budžetu je prvobitno za dotacije za isplatu penzija u bilo namenjeno oko 156,3 milijardi dinara, rebalansom iz septembra je taj iznos smanjen na 130,5 milijardi dinara. Sada se za dotacije za isplatu penzija dodaje novac iz budžetske rezerve, piše Nova ekonomija.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je prošle nedelje za Novu ekonomiju da je vanredni transfer od 20 milijardi dinara gotovo sigurno izazvan vanrednim povećanjem penzija od 5,5 odsto (iz oktobra ove godine), kao i da je moguće da su rashodi penzijskog fonda u prvih devet meseci bili veći nego što je planirano, ili da su budžetski prihodi bili slabiji od prvobitnih projekcija.

On takođe smatra da to vanredno povećanje penzija nije bilo ekonomski opravdano i da je „verovatno bilo motvisano političkim, predizbornim razlozima“.

Država je vanredno povećala penzije za 5,5 odsto 1. oktobra 2023. godine, što je Fiskalni savet već ocenio da nije bilo u skladu sa zakonom.

Naredno, redovno povećanje od 14,6 odsto je planirano od 1. januara 2024. godine.