Društvo

Kad se spoje umetnost i humanost

FOTO: Jovana Dedić

FOTO: Jovana Dedić

U nedelju, 10.12. u Pozorištu na Slaviji u Smederevu je održana humanitarna predstava za sugrađanku Danku Milošević.

Danka ima šest i po godina i boluje od farmakorezistentne epilepsije. Sa tri i po meseca su krenuli epileptični napadi i njeno lečenje, ona još uvek ne govori, a prohodala je tek pre godinu i po dana i još uvek nije samostalna kao deca njenog uzrasta. Trenutno se leči fizikalnim terapijama, kod logopeda, somatopeda, defektologa i drugim neophodnim metodama na više privatnoh klinika u Beogradu i van zemlje. Zdravstveno osiguranje pokriva samo jedan deo troškova za analize u državnim bolnicama, dok veći deo troškova neophodnih terapija i procesa lečenja pokrivaju roditelji. U budućnosti ovu hrabru devojčicu očekuje još dosta borbe, ispitivanja i zakazanih terapija, te su se sjajni ljudi iz Pozorišta na Slaviji u Smederevu svojski potrudili da pomognu i organizovali humanitarnu predstavu kako bi sav prikupljen novac od prodatih ulaznica donorali u svrhu lečenja male Danke.

 

FOTO: Jovana Dedić

FOTO: Jovana Marković


“Pozorište na Slaviji postoji već 15 godina i svaku predstavu sa repertoara jednom odigramo i u humanitarne svrhe. Jedna naša glumica poznaje Dankine roditelje i upoznata je sa njihovom borbom i celokupnom situacijom,tako da smo odlučili da pomognemo i organizujemo ovu akciju. Cilj nam je da to budu prvenstveno naši sugradjani kojima je potrebna podrška i sigurno da će u budućnosti biti još ovakvih dogadjaja u našem pozorištu” - rekao je Gabor Meleghi, režiser predstave “Oko za oko” koja je izvedena u okviru ove humanitarne akcije, za koju je takodje radio tekst i muziku.

 

FOTO: Jovana Dedić

FOTO: Jovana Marković


Predstava je radjena po motivima priče Georges Feydeau-a, u izvedbi sjajnih mladih glumaca Dušana Raškovića, Sare Simić, Nikole Vasiljevića, Marte Petrović, Aleksandra Stojanovića, Tare Stojić i Slobodana Aksića, koji čine stalnu postavu Pozorišta na Slaviji. Sala je bila puna do poslednjeg mesta i ono što je za pohvalu je veliki broj mladih ljudi, prvenstveno srednjoškolaca i studenata koji su se u velikom broju odazvali i podržali akciju. 
U vazduhu je, uprkos nemilom povodu koji je okupio sve prisutne, bilo dosta smeha, improvizacije i pozitivne energije zahvaljujući ovim talentovanim mladim glumcima.

 

FOTO: Jovana Marković


Danki i njenim roditeljima želimo istrajnost i uspeh na putu izlečenja, a Pozorištu na Slaviji želimo uspeh u svim budićim izvedbama, pune sale i još ovakvih akcija gde se umetnost i humanost spajaju u najlepšoj formi.

FOTO: Jovana Marković

Piše dopisnica Boom 93 Jovana Marković iz Smedereva.