BBC News

Srbija: Tomislav Radovanović umesto Vulina na čelu Bezbednosno-informativne agencije

Direktor BIA Aleksandar Vulin, koji je od jula pod sankcijama SAD zbog „umešanosti u organizovani kriminal, trgovinu narkoticima", podneo je ostavku na tu funkciju u novembru.

Aleksandar Vulin
Fonet (arhiva)
Aleksandar Vulin

Mesec dana pošto je Aleksandar Vulin podneo ostavku, na mesto vršioca dužnosti direktora Bezbednosno informativne agencije imenovan je Tomislav Radovanović, koji je već skoro tri decenije zaposlen u bezbednosnim strukturama Srbije.

Vulin, blizak saradnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od jula se nalazi pod američkim sankcijama, a podneo je ostavku mesto čelnika BIA 3. novembra.

On tvrdi da Sjedinjene Države i Evropska unija „traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".

„Neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i srpski svet, zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA", piše u Vulinovom saopštenju.

„Sankcije Rusiji nisu dobili, srpsko priznanje Kosova nisu dobili, ali jednu srpsku glavu jesu."

Američka administracija nekadašnjem ministru policije, odbrane i rada, stavlja na teret „umešanost u organizovani kriminal, trgovinu narkoticima".

„SAD su pažljivo proučile Vulina i njegove aktivnosti i zaključile da on nije neko koga želimo u Americi", naveo je američki ambasador Kristofer Hil početkom jula.

„Na taj način su sankcije način da se SAD zaštite", rekao je Hil, dodajući da Vulin više neće moći da dobije američku vizu.

Ko je Tomislav Radovanović?

Novi čelnik srpske tajne policije karijeru je gradio u vojsci i javnoj policiji i MUP-u Srbije.

Pedesetjednogodišnji operativac diplomirao je na Vojnoj akademiji u Beogradu 1995. godine, piše na sajtu BIA u Radovanovićevoj biografiji postavljenoj nekoliko dana pošto je dobio novu poziciju 7. decembra.

Jedno vreme proveo je u Francuskoj na mestu policijskog atašea, a potom je postavljen za načelnika Službe za specijalne istražne metode u upravi kriminalističke policije.

Radovanović je odatle došao na mesto načelnika za tehniku u BIA, a zatim imenovan za vršioca dužnosti direktora.

Govori francuski i ima četvoro dece.

Šta je rekao Vulin?

Aleksandar Vulin, Sergej Šojgu
Fonet (arhiva)
Vulin, kada je bio ministar odbrane, u društvu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua prilikom njegove ranije posete Srbiji

Da su sankcije dokaz njegove „uporne borbe za jedinstvo Srba".

„Ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti", naveo je Vulin.

On smatra da se Vučić i Srbija susreću sa pretnjama i ucenama koje se mogu „porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine", pred Prvi svetski rat.

„Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija.

„Ukoliko bi pristali da to i učinimo, sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu."

Vulin ističe i da je ovo „mala pobeda SAD i EU", ali i njegova velika pobeda jer je, kako ističe, dokazao da su Srbija i srpski narod vredni svake žrtve.

„Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim", dodao je, zahvaljujući predsedniku Vučiću na prilici da „brani Srbe i Srbiju".

Vučića je nazvao i „poslednjim slobodnim vođom u Evropi, na ponos svih Srba".

Optužen je i da je „zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbeđivao „platformu za dalji, maligni uticaj u regionu".

Vučić je tada poručio da je Vulin pod sankcijama „ne zbog kriminala i korupcije, već zbog Rusije", kojoj Srbija i dalje nije uvela sankcije zbog rata u Ukrajini, kao zemlje Zapada.

„Da sam ja samo najavio uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, ne bi bilo ništa od sankcija Vulinu - tako mi je rečeno", rekao je Vučić ranije za Televiziju Pink.

Zašto je Vulin na spisku sankcionisanih?

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je Aleksandra Vulina zato što je „upleten u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije", saopšteno je 11. jula.

Vulin je, dodaje se, održavao „obostrano koristan odnos" sa Tešićem, od ranije pod sankcijama Vašingtona, „pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granice Srbije".

Navode da su Vulinovi potezi „unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji".

Vulin je, navode Amerikanci, koristio pozicije „za ličnu korist", između ostalog i da je „umešan u lanac trgovine drogom".

„Koristio je vlastitu javnu pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu", piše u odluci.


Na vest o uvođenju sankcija Vulinu, tada je reagovao Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

„Brate, dobrodošao u klub sankcionisanih, sada će ti biti lakše", poručio je Dodik Vulinu .

Dodik je od ranije pod američkim i britanskim sankcijama.

„To mu je nagrada za njegov patriotizam i istrajnost u očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom.

„Svako ko je neutralan na današnjoj globalnoj političkoj sceni i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj.

„Vulin je za Ameriku 'kriv', jer je ostao principijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba", naveo je Dodik.


Ministar rada, odbrane, policije, pa šef BIA

Aleksandar Vulin
Fonet (arhiva)

Posle tri ministarska mandata u različitim resorima, Aleksandar Vulin ostao je u decembru 2022. bez mesta u Vladi Srbije, ali ne i bez posla.

Ubrzo je postavljen na mesto direktora BIA.

„Moj izbor za direktora Bezbednosno-informativne agencije je dokaz da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju", saopštio je Vulin preko sajta njegove stranke Pokreta socijalista.

Vulin je jedan od osnivača i portparol JUL-a, stranke Jugoslovenske levice koju je 1990-ih predvodila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića.

Njegova stranačka karijera obeležena je osnivanjem i napuštanjem stranaka: osnovao je pa napustio JUL; osnovao je Partiju demokratske levice, uveo je u članstvo Socijalističke partije Srbije (SPS), a potom napustio.

Konačno, 2008. godine osnovao je Pokret socijalista, na čijem čelu je bio do 2022. godine, a koji u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića.

Od dolaska na vlast SNS-a 2012. godine, Vulin je bio najpre na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a potom i ministar rada, odbrane i unutrašnjih poslova.

Na čelo BIA došao je umesto Bratislava Gašića, funkcionera SNS, kome je prepustio mesto ministra policije.

Evropski parlament je 10. maja usvojio Rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog imenovanja Vulina na čelo BIA, koji se u tekstu rezolucije opisuje kao osoba „poznata po anti-EU i prokremaljskoj retorici".

U jednoj od poslednjih kritika na njegov račun, ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, kao i EU, kritikovali su učešće Vulina na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi u maju ove godine.


Ko je Slobodan Tešić?

Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, Slobodan Tešić se iz Bosne preselio u Srbiju gde je počeo da trguje oružjem.

U izveštaju Ujedinjenih nacija 2003. godine, piše da je Tešić 2001. i 2002. godine prodavao oružje Liberiji preko njegove tadašnje kompanije Temeks, zbog čega je upisan na listu UN za zabranu putovanja zbog kršenja sankcija za izvoz oružja u ovu zemlju.

Tešić je tvrdio da nikada nije bio u Liberiji.

Rekao je da je mislio da je oružje namenjeno Nigeriji, zbog, kako je naveo, prethodnih dogovora Dodika sa jednom tamošnjom kompanijom, ali tamo nije završilo.

Navodno je falsifikovan podatak o krajnjem korisniku, tvrdio je Tešić.

BBC je o ovoj aferi izveštavao u dokumentarnom filmu „Trgovina oružjem" 2003. godine.

Prema tom dokumentu, u posao je bio uključen i Orhan Dragaš, današnji direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Kasnije je utvrđeno da su Tešić i Dragaš nekoliko puta boravili u Monroviji, glavnom gradu Liberije, dok je u toj zemlji na vlasti bio predsednik Čarls Tejlor, sada osuđeni ratni zločinac.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da je Tešić 2013. godine, posle dolaska Srpske napredne stranke na vlast, sklonjen sa crne liste UN, a tadašnji ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić mu je dodelio diplomatski pasoš.

„Njegova ćerka Danijela je bila na listi SNS-a na parlamentarnim izborima 2012. godine, nakon čega se zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova", piše KRIK.

Tešićevo ime se našlo i u dokumentima Vikiliks.

„Postoji dugačka lista zločina koji su u vezi sa ovim čovekom i snabdevanje oružjem Iraka, Liberije i terorističkih režima", navodi Vikiliks.

Dodaje se da je 2005. godine Tešić pokušao da uđe u Bugarsku, ali da je vraćen zbog toga što se tada nalazio na UN listi zabrane putovanja.

Prema podacima američkog ministarstva, on trenutno poseduje ili direktno kontroliše trgovinska preduzeća Partizan Tek i Tehnoglobal Sistems, registrovane u Srbiji i Charso Limited i Grawit Limited sa sedištem na Kipru.

„Da bi obezbedio poslovne ugovore sa različitim zemljama, a u vezi sa oružjem, Tešić je direktno ili indirektno davao mito i pružao finansijsku pomoć", objavljeno je u ranijem saopštenju američkog ministarstva.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk