Društvo

Na preliminarnoj listi za energetsku sanaciju 83 korisnika

Ilustracija/Pixabay

Ilustracija/Pixabay

Grad Požarevac objavio je preliminarnu listu krajnjih korisnika koji ispunjavaju uslove javnog poziva za energetsku sanaciju.

Na preliminarnoj listi nalazi se 83 korisnika sa teritorije grada Požarevca.

Grad je većini korisnika koji se na ovoj listi nalaze, odobrio po jednu meru, dok je delu korisnika odobren paket koji obuhvata više mera energetske sanacije.

Preliminarnu listu korisnika možete pogledati OVDE.

Podsetimo, Grad Požarevac podržava devet mera energetske sanacije
1) Zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača,
2) Postavljanja termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru,
3) Postavljanja termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice,
4) Zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas,
5) Zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu,
6) Ugradnja toplotnih pumpi,
7) Zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora,
8) Ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode,
9) Ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni
sistem,
10) Izrada tehničke dokumentacije za gore navedene mere.

Grad Požarevac izdao je nedavno saopštenje u kome obaveštava građane da su zbog velikog broja prijavljenih sugrađana za sufinansiranje mera energetske sanacije, opredeljena sredstva potrošena i da se javni poziv stopira. 

Kako je u obaveštenju tada navedeno, na osnovu preliminarnog pregleda prijavljenih građana grad obaveštava sugrađane da su sredstva potrošena i da je Javni poziv stopiran, saopštila je lokalna uprava u Gradu Požarevcu.

„Nakon donošenja rešenja po podnetim prijavama Komisija će znati da li je preostalo sredstava za subvencije“, navode iz Gradske uprave.

Dodaju da, ukoliko Grad Požarevac obezbedi dodatna sredstva, izmeniće se Ugovor sa Ministarstvom i Javni poziv će se ponovo otvoriti, a građani će moći da se prijavljuju.

Javni poziv na osnovu kog su građani Požarevca mogli da se prijavljuju za devet mera energetske sanacije, raspisan je sredinom oktobra i trebalo je da traje do utroška sredstava, a najkasnije do kraja godine. Međutim, usled velikog interesovanja građana, sredstva su samo dve nedelje nakon otvaranja poziva utrošena.

Komisija za realizaciju mera energetske sanacije gradske uprave u Požarevcu je nedavno utvrdila ažurirala listu privrednih subjekata koji su na osnovu javnog poziva izabrani za sprovođenje mera energetske sanacijena teritoriji Grada Požarevca.