Društvo

Koliko studente košta povratak kući?

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Krajem oktobra kompanija Arriva Litas povećala je cene autobuskih karata. Za studente koji studiraju u Beogradu, a vikend žele da provedu sa porodicom u svom rodnom gradu, to predstavlja dodatno opterećenje za budžet, koji treba da rasporede na troškove stanovanja i studiranja. O tome smo razgovarali sa studentkinjama Milicom Perić i Katarinom Damnjanović.

Milica Perić je student druge godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka, a Katarina Damnjanović, student druge godine Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Milica se u Požarevac vraća jednom u dve ili tri nedelje, a Katarina svakog vikenda, odnosno četiri puta mesečno. Obe kupuju povratnu kartu i koriste pravo na omladinski popust. Prevoznik kojim idu uglavnom je Arriva Litas. Katarina je, kako kaže, nedavno prvi put putovala do Beograda žagubičkim prevoznikom. Navela je kako je cena karte u odnosu na Arrivinu znatno jeftinija.

Cena povratne karte od Požarevca do Beograda uz omladinski popust iznosi 1370 dinara. To znači da student koji kući dolazi svakog vikenda, kada se dodaju i cena overe karte u Beogradu i troškovi za prtljag, mesečno treba da izdvoji oko 6000 dinara.

„S obzirom na to koliko idem do Požarevca, trošim otprilike 3000 dinara mesečno na kartu. Za 30 evra mogu da odem do Budimpešte. Više mi se isplati da odem jednom mesečno u Budimpeštu, nego dva puta mesečno da dođem kući”, kaže Milica Perić.

I jednoj i drugoj studentkinji cena karte dosta utiče na budžet. 

„Tokom nedelje gledam da mi ostane novac za kartu, što znači da su troškovi u Beogradu minimalni. Npr. novac ode samo na doručak, pošto ne idem u menzu na doručak, ili ako treba nešto da se isfotokopira za fakultet, ali sem toga ni na šta više“, kaže Katarina Damnjanović.

Prema Miličinim rečima, ako je predvidela da se te nedelje vrati kući, a roditelji su joj za celu nedelju dali 3-4 hiljade, znači da polovinu para potroši na kartu.

Katarini cena karte ne utiče na to koliko puta mesečno će dolaziti kući.

„Želim svakog vikenda da dolazim kući i onda tako gledam da ograničim svoju potrošnju kako bi mi ostalo para za kartu“, navela je Katarina.

Za razliku od nje, Milici utiče.

„Dosta puta bih se i vratila, samo ne želim toliko da dam za kartu“, kaže Milica.

Koliko kartu plaćaju studenti iz drugih gradova?

I jedna i druga studentkinja navele su da poznaju kolege iz gradova koji su i udaljeniji od Beograda nego što je to Požarevac, a cena karte koju oni plaćaju je jeftinija. 

Proveravali smo koliko košta cena studentske karte u gradovima koji su na sličnoj udaljenosti od Beograda kao i Požarevac ili su od njega udaljeniji. Udaljenost smo proveravali na Gugl mapama.

Požarevac je od Beograda udaljen 81,2 km. Na sličnoj udaljenosti je Zrenjanin. On je od Beograda udaljen 80,4 km. Cena studentske karte sa popustom od Beograda do Zrenjanina košta 890 dinara.

Od gradova koji su udaljeniji od Beograda nego što je to Požarevac proveravali smo Valjevo i Čačak. 

Valjevo je od Beograda udaljeno 103 km. Cena povratna karta sa studenstkim popustom iz ovog grada do Beograda jeftinija je nego iz Požarevca, i iznosi 1140 dinara.

Povratna karta sa studentskim popustom iz Čačka, koji je od Beograda udaljen 151 km, iznosi svega 60 din više nego iz Požarevca – 1430 din.

Kako se formiraju cene karata?

Na koji način se formira cena karata pitali smo kompaniju Arriva Litas.

„Cene karata formiraju se uzimajući u obzir različite faktore, uključujući operativne troškove, gorivo, održavanje vozila, poreze i takse, kao i potražnju na određenim relacijama. Pored toga, mora se uzeti u obzir i uvećana tržišna cena rada od 18 odsto ali i rast cene goriva kao jedan od faktora za uvećanje cena“, kažu iz kompanije.

Takođe, pitali smo ih zbog čega se dešava da cena karte iz Požarevca do Beograda bude skuplja nego iz nekih udaljenijih mesta od Beograda.

Kako navode, odluke o cenama pažljivo se razmatraju kako bi se osigurala ravnoteža između pristupačnosti i održivosti usluge.

„U zavisnosti od konkurencije, odnosno uslova saobraćaja, postoje niže ali i više cene karata u odnosu na našu. S tim u vezi, svakako postoje i više cene karata nego što je na relaciji Požarevac Beograd a za istu ili nižu kilometražu“, rekli su iz Arrive.

Prošle godine promenjena je kategorizacija karata u ovoj kompaniji: umesto studentske sada postoji omladinska karta.

„Što se tiče promene u kategorizaciji karata, ona često proizlazi iz potrebe za pojednostavljenjem sistema i prilagođavanjem tržišnim zahtevima. Uvođenjem omladinskog prevoza, ideja je bila omogućiti širem krugu mladih ljudi (uključujući i mlade van formalnog obrazovanja), korišćenje usluga prevoza po sniženim cenama. Popust za omladinu (od 10 do 26 godina) je isti kao što je bio i studentski popust (25 odsto u jednom smeru i 35 odsto na povratnu cenu karte)“, kažu iz kompanije.

Iz Arrive navode da uvek razmatraju mogućnosti dodatnih pogodnosti za sve korisnike.

„Upravo radimo na ponovnom uvođenju online prodaje karata po dinamičkim cenama, što će omogućiti dodatne pogodnosti svima i to sa mogućnošću kupovine karata unapred, bez odlaska na šalter ili prilaganja indeksa“, rekli su iz Arrive.

Ima li jeftinije alternative?

Kako bi prošla jeftinije, Milica Perić je poslednjih nekoliko puta koristila jednu internet aplikaciju putem koje je pronašla još putnika koju idu do Beograda i Požarevca, te sa njima podelila putne troškove.

Jeftinija alternativa za Katarinu Damnjanović je drugi prevoznik. 

Studenti iz Požarevca nemaju mogućnost da do Beograda stignu železničkim saobraćajem, koji je jeftiniji od drumskog. Putnički saobraćaj na relaciji Požarevac―Beograd i dalje nije uspostavljen. Saobraćaj na ovoj relaciji u potpunoj je obustavi od 2019. godine. Putnički voz za Beograd i dalje ne saobraća, rekli su za Boom 93 iz Železničke stanice Požarevac.

Radovi na rekonstrukciji pruge Jajinci―Mala Krsna koja spaja Požarevac i Beograd počeli su 2019. godine, zbog čega je saobraćaj na toj realciji bio obustavljen. Godine 2021. pruga je puštena u rad, ali za teretni saobraćaj.

Dakle, ukoliko žele da dolaze kući svakog vikenda, studenti su ograničeni na drumski saobraćaj i prinuđeni su da što više štede ne bi li mogli da se nosie sa visokim troškovima života u Beogradu.