Društvo

Grad Požarevac se knjiži kao vlasnik "Doma vojske", prva rata oko 15 miliona dinara

Grad Požarevac je sa Republičkom direkcijom za imovinu potpisao ugovor o pripajanju Doma vojske. Nakon uplate prve rate ovaj objekat postao je vlasništvo Grada Požarevca.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Saša Pavlović i direktor Republičke direkcije za imovinu  Jovan Vorkapić. Time je zvanično počelo knjiženje Doma Vojske, a Požarevac postaje njegov vlasnik.

Ovu informaciju je Gradonačelnik napisao na svojoj FB stranici.

Objekat nekadašnjeg Doma vojske u Požarevcu, kao kultne zgrade u srcu gradskog jezgra, prelazi u vlasništvo grada i građana.

Danas je potpisan ugovor između Grada Požarevca i koju je predstavljao njen direktor Jovan Vorkapić, a u vezi pripajanja Doma vojske u vlasništvo Grada Požarevca.

Nakon potpisivanja ugovora i uplate prve rate, Grad Požarevac se knjiži kao vlasnik "Doma vojske" .

Uslediće izrada projektno tehničke dokumentacije sanacije i adaptacije Doma vojske, na zadovoljstvo svih Požarevljana i lepši izgled tog dela grada.”

Prva rata od 128.955,42 evra, odnosno u dinarskoj protivvrednosti od 15.110.377,13 dinara uplaćena je 12.12.2023. godine.

Celokupna vrednost objekta iznosi 644.777,11 evra, što će biti isplaćeno u 5 jednakih godisnjih rata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan uplate. 

Kao što je navedeno izradiće se projekat za rekonstrukciju zgrade, odnosno spoljno uređenje i sanacija unutrašnjeg dela objekta.

Ranije je gradonačelnik po pitanju stanja ovog objekta rekao da su podrum i prizemlje u solidnom stanju, ali spratni deo zahteva veliku rekonstrukciju. 

Na tavanskom delu moramo da odradimo dobru sanaciju. Tu će biti obimniji radovi u odnosu na ostatak zgrade. Zgrada će biti u funkciji kulture i nauke“, rekao je Pavlović krajem februara 2022. godine.

Podsetimo, početkom prošle godine na sednici Skupštine Grada Požarevca jednoglasno je usvojena odluka o kupovini Doma Vojske. Ministarstvo odbrane ponudilo je ovaj objekat lokalnoj samoupravi po ceni od oko  645 hiljada evra, što je Grad i prihvatio.

Dom vojske se nalazi na zemljištu ukupne veličine od 9 ara, dok površina objekta iznosi skoro 1.600 kvadrata. Sastoji se od podruma, prizemlja i sprata.

Za svaku intervenciju na objektu, neophodno je da se prethodno pribave uslovi izdate od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Dom vojske poseduje kulturno-istorijske, urbanističke i arhitektonske vrednosti, ima status dobra koje uživa prethodnu zaštitu.

Inače, Požarevac je ranije nameravao da uđe u posed zgrade i iskoristi je za javne službe. Međutim, dosadašnji pregovori sa Ministarstvom odbrane nisu bili uspešni. Ministarstvo je pre 10 godina tražilo oko 2,5 miliona evra za otkup Doma Vojske.