Društvo

Kakvo je mišljenje naših čitalaca o lokalnim izborima?

Foto: Glasanje/Pixabay ilustracija

Foto: Glasanje/Pixabay ilustracija

Rezultati Ankete o lokalnim izborima pokazuju da je veliki broj naših čitalaca nezadovoljan statusom koji lokalni izbori imaju u političkom sistemu, kao i ponudom aktera na lokalnoj sceni. Da podsetimo, u nedelju nas očekuju i lokalni izbori u gotovo svim opštinama Braničevskog okruga, dok će do juna sledeće godine biti održani i izbori u Gradu Požarevcu i gradskoj opštini Kostolac.

Na pitanje “U kojoj meri su lokalne teme prisutne na ovim izborima, posebno ako imamo u vidu da se glasa u većini opština Braničevskog okruga? najviše ispitanika odgovorilo je nimalo ili jako malo. Za najveći broj građana lokalne teme su nevidljive, dok su za značajan deo jedva vidljive. Tek petina ispitanika dala je neku od prelaznih ocena po ovom pitanju, a zanimljivo je da niko nije dao maksimalnu.

Slični stavovi su i po pitanju sagledavanja realnih potreba građana i nuđenju rešenja, kao i o ponudi aktera na lokalnom nivou. Najveći broj ispitanika je jako malo ili nimalo zadovoljan o ovim pitanjima, dok je tek svaki sedmi imao pozitivan odgovor.

Ipak, većina naših ispitanika zna za koga će glasati na lokalnim izborima ove nedelje ili sledeće godine. Tri četvrtine ima svoje favorite na izborima, dok ostali još uvek nisu sigurni po tom pitanju. Takođe, malo više od polovine analizira ponudu na lokalnim izborima odvojeno i ne glasa nužno za listu i kandidate za koje glasa na republičkim izborima.

Za kraj, oko tri četvrtine naših ispitanika smatra da bi lokalni izbori trebalo da budu odvojeni kako bi lokalne teme i akteri imali mnogo više prostora. Požarevac i Kostolac će verovatno donekle imati ovu privilegiju, dok će glasači u ostalim opštinama svoje predstavnike izabrati ove nedelje. 

Piše Mitar Nikolić

Foto: Glasanje/Pixabay ilustracija