Kultura

Aplikacija "Tajne muzejskog blaga": Edukacija o kulturnom nasleđu kroz zabavu

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U Narodnom muzeju u Požarevcu u četvrtak, 14. decembra, održana je promocija aplikacije "Tajne muzejskog blaga".

Idejni tvorac aplikacije "Tajne muzejskog blaga" jeste Jelene Milenković, viši muzejski edukator.

"U slobodno vreme, pored rada u Muzeju, radim kao turistički vodič sa licencom. Grupe koje ja vodim su školskog uzrasta. To su đačke ekskurzije. Dok ja njima pričam, shvatila sam da me apsolutno ne slušaju ili možda i slušaju, ali ne čuju šta ja pričam. Dok ja pričam, oni se igraju, gledaju kroz prozor i rade svašta drugo, samo ne slušaju ono što bi trebalo da čuju. U jednom trenutku sam shvatila da, kad ja krenem njima da postavljam neka pitanja, to je neverovatna promena. Odjednom se svi uključe i odgovaraju na pitanja. Ta interakcija je mnogo bitna i tako se najbolje uči", rekla je Milenković na promociji.

Foto: J. Milenković/Boom93

Cilj aplikacije je edukacija omladine o kulturnom nasleđu kroz zabavu.

Kako je objasnila, aplikacija je povezana sa školskim gradivom, a pri njenoj izradi korišćene su knjige od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole. Korišćeni su udžbenici iz prirode i društva, sveta oko nas, likovnog, istorije umetnosti. Prema njenim rečima, deca je mogu koristiti da provere svoje znanje, a za to može služiti i nastavnicima, koji dečje znanje mogu proveriti kroz igru. Muzeju će aplikacija olakšati rad sa najtežom publikom, a to je omladina.

Aplikaciju čine kviz, slagalica i bojanka.

"Kviz je namenjen deci od 7 do 18 godina. U bazi ima dovoljno pitanja da se, svaki put kada startujete kviz, pitanja ne ponavljaju. Nema ograničenog vremena za odgovor", rekla je Jelena. 

Na Lojdovoj slagalici i bojankama prikazani su predmeti iz muzeja i slike iz Legata Miodraga Markovića. 

Kako je Jelena Milenković rekla, i Galerija Milene Pavlović Barili dala je dozvolu da se koriste slike koje oni imaju, tako da su i one uključene u slagalicu i u bojanku. 

Nakon što se sklopi slagalica i oboji slika, izađe tekst koji objašnjava šta je prikazano.

Foto: J. Milenković/Boom93

Aplikacija je dvojezična: postoji  ne engleskom i srpskom jeziku. Postoji i audio zapis. Samim tim, pogodna je za slepe i slabovide osobe, koje mogu da čuju zvuk, ali i za gluvoneme, koji mogu da pročitaju tekst. 

Aplikacija je besplatna, a uskoro će biti dostupna na Gugl plej prodavnici.

Aplikaciju je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, koje je uložilo milion dinara, a deo sredstava uložio je Narodni muzej. 

Na samom početku promocije učenicima Ekonomsko-trgovinske škole Požarevac podeljeni su pokloni u znak zahvalnosti. Naime, prilikom posete dece iz Nemačke, Španije, Francuske, koja su u Požarevcu boravila preko Erasmus projekta, koji organizuje OŠ "Sveti Sava, učenici Ekonomsko-trgovinske škole, zajedno sa Muzejom, vodili su grupe na srpskom, italijanskom, nemačkom i engleskom jeziku. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.