Sport

Memorijalni šahovski turnir u čast Vojkana Petrovića

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

U petak, 22. decembra, u hotelu “Feniks” u Požarevcu, sa početkom u 18 časova, održaće se prvi Memorijalni turnir “Vojkan Petrović”. O turniru i doprinosu Vojkana Petrovića šahu u Braničevskom okrugu razgovarali smo sa njegovom ćerkom Marijom Petrović.

 

Kako Marija Petrović kaže za Boom 93, ne postoji starosna granica za učešće na turniru.

“Imamo prijavljene vrsne šahiste, dugogodišnjeg iskustva, ali nam je drago što ima dosta dece koja se sve više interesuju za šah i koja su se prijavila baš za naš memorijal. Turnir je internacionalnog tipa i imamo prijavljene učesnike iz inostranstva. Prijave za turnir traju do petka, 22.12.2023, kada počinje turnir, ali možemo se pohvaliti da su nam mesta popunjena brže nego što smo očekivali. Jako nam je drago što postoji toliko interesovanje za turnir, ali nam je u istu ruku i žao jer bismo želeli da možemo što više takmičara da primimo, s obzirom na to da smo ove godine zbog kapaciteta ograničeni na 60 učesnika. Nadamo se da ćemo već sledeće godine moći da proširimo turnir, ali za prvu godinu smo izuzetno zadovoljni”, rekla je Marija.

Marija ističe da ideja o organizaciji memorijalnog turnira postoji već nekoliko godina unazad, a da se to ove godine ostvarilo inicijativom i podrškom Šahovskog saveza Braničevskog okruga.

Turnir organizuje porodica Petrović: Tamara, Tijana i Marija Petrović, Vojkanove ćerke, i Slađana Petrović, njihova majka, kao i Šahovski savez Braničevskog okruga, čiji je predsednik Novica Arsić. 

“Imamo i donatore koji su nam značajno pomogli: Moto-klub “Vatreni”, Sindikat TE Kostolac, kao i šahista i tatin dobar prijatelj, Goran Urošević. Veliku podršku, ne samo kroz ovaj turnir, već i kroz razne turnire, mentorstvo i prijateljstvo, pružio nam je i šahista i šahovski sudija, Slaviša Micković, kome smo veoma zahvalne”, ističe Marija. 

Napominje da, što se organizacije tiče, imaju privilegiju da su ona i njene sestre od malena učestvovale na raznim turnirima, ne samo kao takmičari, već su svom ocu pomagale oko organizacije. 

“Sada kao starije bavimo se prvenstveno suđenjem, tako da nam organizacija turnira nije strana. To svakako ima svoje lakše i teže strane, ali uz podršku i pomoć koju imamo ništa nije teško”, navela je Marija.

Foto: Privatna arhiva

 

Vojkan Petrović bio je predsednik Šahovskog saveza Braničevskog okruga i rejting administrator, a bio je i internacionalni sudija. Prema Marijinim rečima, sudio je i organizovao razne turnire velikog značaja.

“Bio je strastveni ljubitelj šaha. Imao je brojne ideje i bio među pionirima u organizovanju pojedinih turnira u našem okrugu. Neki od turnira čijom se organizacijom tata bavio su: prvenstvo vrtića, turnir sa zatvorenicima KPD Zabela, turnir Open Silver Lake, Open Požarevac, ali takođe je imao bitnu ulogu u organizaciji rada sa decom sa Daunovim sindromom. Imali smo tu sreću da smo, zahvaljujući šahu, porodično išli na brojne turnire, upoznavali razna mesta i stekli brojne prijatelje. Njemu je šah bio važan prvenstveno zbog nas, njegove dece, zbog čega se u stvari i upustio u šahovske vode. Porodica mu je bila izuzetno važna i uvek je ulagao u nas. Primarni cilj bio mu je da nama obezbedi najbolje trenere, podršku, sigurnost i srećnu budućnost”, kaže Marija.

Učesnike turnira očekuju standardne nagrade za prvih pet mesta. Pored toga predviđene su tri specijalne nagrade: za najboljeg seniora, najboljeg kadeta i najboljeg igrača sa područja Braničevskog okruga.

Na pitanje kolika je uloga njihovog oca u tome da zavole šah, Marija Petrović navodi da je situacija zapravo bila obrnuta – njihovo interesovanje za šah uticalo je i na njihovog oca.

“Interesovanje za šah se rodilo potpuno slučajno, pomeranjem figura na otvorenom tokom odmora sa bakom u Sokobanji. Tada se Tamari i Tijani rodila ta ideja, ljubav prema šahu i želja za ozbiljnim treniranjem. Naravno ja, kao najmlađa, htela sam da krenem njihovim stopama. Kroz učenje i prve turnire je i tata zavoleo šah”, rekla je Marija.

Foto: Privatna arhiva

 

Tamara, Tijana i Marija Petrović šah igraju još od osnovne škole, i tokom godina beležile su značajne rezultate.

“Nažalost, zbog drugih obaveza sve manje se bavimo igranjem šaha i odlaskom na turnire. Ne treniramo već godinama, ali igramo za klub “Rudar” Kostolac, za koji smo prošlih godina igrale žensku ligu i 2021. godine bile prvakinje Prve ženske lige centralne Srbije”, zaključuje Marija.