Moj grad

Ko vas jednom udari, on će to ponoviti - intervju sa psihijatrom Irenom Đorđević (VIDEO)

Foto: Anica Radosavljević

Foto: Anica Radosavljević

Irena Đorđević, psihijatar i psihoterapeutkinja, govorila je povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama na tribini održanoj u koncertnoj dvorani Centra za Kulturu u Smederevu.Tribina je bila dinamična i interaktivna, posetioci su imali prilike da anonimno postave pitanja na papiru, a neki od njih su se odvažili da se direktno obrate gošći, koja je bila voljna da odgovori na svako postavljeno pitanje u vezi sa temom. U publici je bilo i žena koje su preživele nasilje i koje su se odvažile da o tome javno govore.

Pitali smo Irenu koji su to rani znaci da se radi o nasilniku. Istakla je ključne znakove upozorenja koji bi trebalo da budu na radaru mladih devojaka kako bi prepoznale potencijalne nasilnike u svojim partnerima.

Irena je naglasila da fizičko nasilje često dolazi tek nakon psihološke izolacije. Prvi znakovi uključuju ljubomoru koja na početku može izgledati kao izraz pažnje, koja često prija mladim devojkama, ali ubrzo prerasta u patologiju. Devojke bi trebalo da budu oprezne kada partner pokušava da ograniči njihovo kretanje ili izražava nepoverenje prema njihovim prijateljima.

Nepoverenje na samom početku veze može biti normalno, ali postaje problem ako se nastavi kroz proveru telefona, analizu društvenih mreža i slične poteze. Irena naglašava važnost postavljanja granica i razgovora o poverenju u vezi.

Određeni znakovi ukazuju na potencijalne probleme, uključujući insistiranje na promenama u ličnosti partnera ili pokušaje kontrole. Irena naglašava da je teško očekivati da će neko drugi promeniti osobu i da insistiranje na takvim promenama može biti oblik ucene.

"Crvena zastava" i neprihvatljivo ponašanje uključuju fizičku agresiju, a Irena upozorava da osobe sa obrascem fizičkog nasilja obično nastavljaju sa takvim ponašanjem. Ključna poruka je jasna: nasilje se ne toleriše, i osobe koje pokazuju nasilno ponašanje treba da budu zaustavljene.

Ova stručna analiza pruža dragocene smernice mladim devojkama kako da prepoznaju rane znakove nasilja u partnerstvu, ističući važnost postavljanja granica i očuvanja sopstvenog integriteta.

Irena ističe da svaka žena može biti žrtva nasilja, ali ono što je kontrateža jeste socijalni kontekst žene koji joj daje utočište i osnažuje je. Zato je važno da žena bude ekonomski nezavisna i da ima što jače interakcije sa drugim ljudima, da održava svoje prijateljske i porodične odnose, nasuprot osamljivanju i izopštavanju koji dodatno pothranjuje potencijalno nasilje.

Irena ističe važnost ravnopravnosti, uprkos nejednakostima, jer neko je u nečemu dominantan, neko pak u nečemu drugom, ali je važno da navijamo jedni za druge, da hranimo sve što partneru prija u ličnom razvoju i što može da mu doprinese.

Prilog pripremila Anica Radosavljević, dopisnica Boom93 iz Smedereva