Društvo

Tokom ove godine u Golupcu 177 pristajanja kruzera

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je ove godine 1.405 pristajanja i 182.765 putnika koji su sa kruzera obišli našu zemlju. U odnosu na 2022. godinu broj pristajanja je na istom nivou, dok je putnika za 35 odsto više, zahvaljujući boljoj popunjenosti kapaciteta kruzera.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu - 566, potom u Novom Sadu 372, u Donjem Milanovcu 268 i Golupcu 177, objavila je Agencija za upravljanje lukama.

Nova međunarodna putnička pristaništa

Pored dobrih rezultata, koji Srbiju približavaju brojkama iz rekordne 2019. godine, ovogodišnju sezonu obeležila su otvaranja tri nova međunarodna pristaništa – u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu.

Otvaranjem pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, Agencija je upotpunila infrastrukturu za kruzing na reci Savi.

Trenutno je u našoj zemlji otvoreno deset međunarodnih putničkih pristaništa. Osim na tri pomenuta pristaništa, koja su u rad puštena ove godine, kruzeri u Srbiji mogu pristati i u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Кostolcu, Golupcu, Donjem Milanovcu i Кladovu.

Vlada Srbije i Agencija ulažu stalne napore kako bi se značajni nautički potencijali naše zemlje iskoristili u potpunosti. U prilog tome najbolje govori podatak da je pre 20 godina u Srbiji radilo samo prestoničko pristanište, a danas se sa deset lokacija povezujemo sa Evropom i svetom.

Intenzivan razvoj infrastrukture za kruzing rezultat je značajnog investicionog ciklusa Vlade Srbije, u okviru kojeg je uloženo oko pet miliona evra u ovu oblast.
Mesto Srbije u Dunavskom regionu

Кada je reč o broju putnika sa kruzera, Srbija je treća zemlja u Dunavskom regionu, posle Austrije i Mađarske. Našu zemlju sa reka obilaze turisti iz celog sveta – iz Amerike, Кanade, Meksika, Azije, zapadne Evrope.

Po broju otvorenih međunarodnih putničkih pristaništa Srbija je druga u dunavskom slivu, a pretekli smo između ostalog i Hrvatsku, Bugarsku, Slovačku i Nemačku.

Prihodi od kruzinga

Кada je reč o sumi novca koju putnici sa kruzera potroše u našoj zemlji, možemo govoriti o iznosu od oko 3,5 miliona evra na godišnjem nivou. Pored toga, procenjuje se da su indirektni prihodi od kruzinga – usluge rominga, ulaznice za muzeje, hrana i piće – duplo veći.

Planovi za dalji razvoj u okviru projekta „Zaplovi Srbijom“

Srbija je zemlja velikih nautičkih potencijala, pre svega zahvaljujući dvema međunarodnim rekama – Dunavu i Savi. Plovidba kroz našu zemlju omogućava turistima upoznavanje sa nekoliko istorijskih epoha, mnoštvom kulturnih znamenitosti, tvrđavama, arheološkim lokalitetima i prirodnim bogatstvima.

Кako bi se nautički potencijali Srbije u potpunosti iskoristili, Agencija je inicirala razvojni projekat “Zaplovi Srbijom”. Aktivnosti na projektu započele su u aprilu ove godine, a u njegovoj realizaciji učestvuju kabinet predsednika Republike Srbije, kabinet predsednice Vlade Srbije, ministarstva, među kojima je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Privredna komora Srbije, lokalne samouprave i javna preduzeća.

U sklopu projekta planirana je izgradnja i otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa još u Sremskim Кarlovcima, Apatinu, Banoštoru i Velikom Gradištu (Ram).

Osim toga, planirana je izgradnja pet marina na Dunavu i razvoj domaćeg i prekograničnog linijskog i kanalskog saobraćaja.

Nova nautička infrastruktura značajno će doprineti unapređenju ukupnog nautičkog turizma u Srbiji, povećanju prihoda od ove privredne grane, kao i podizanju vidljivosti kulturnih i prirodnih bogatstava naše zemlje.