Društvo

Smederevska Palanka na vodi

Jezero Kudreč, Smederevska Palanka
Foto: Aleksandar Antonijević

Jezero Kudreč, Smederevska Palanka Foto: Aleksandar Antonijević

Kroz istoriju se moglo zaključiti da voda znači život. Pri pravljenju prvih naselja, bilo je neophodno da u blizini bude vode koja će stanovnicima omogućiti koliko-toliko povoljnije uslove. Samim tim ni Smederevska Palanka nije izuzetak, jer u okviru ovog grada možete uživati u jezeru Kudreč, banji Palanački kiseljak, ali i upoznati se sa problematičnom rekom Jasenicom.

Jezero Kudreč

Jedno od najposećenijih mesta u Smederevskoj Palanci jeste jezero Kudreč. Prema legendi, jezero je dobilo ime tako što su Turci, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da pronađu crkvu skrivenu u šumi, upitali jednog čoveka za pomoć. Kako im je on odao lokaciju crkve gde su se stanovnici skupljali, Turci su odmah uspeli da je nađu i sruše do temelja. Čovek koji im je pomogao je nakon toga trčao kroz grad i vikao „Kud reče, kud reče?“. Danas se slobodno može reći da je ovo jezero glavna atrakcija grada. Stanovnici Smederevske Palanke, ali i oni koji žive u blizini, veoma često biraju da posete ovo jezero, bilo to zbog kupanja, razonode ili posete mnogobrojnim restoranima koji se nalaze blizu njega. Treba napomenuti da u toku kupačke sezone Kudreč može biti jako opasan zbog bunara koji se nalaze u jezeru, te da bi kupači trebalo da budu veoma oprezni uzimajući u obzir da ne postoji nikakva spasisalačka ekipa zadužena za bezbednost posetilaca.

Banja Palanački kiseljak

Pored jezera, banja Palanački kiseljak je takođe lokacija kojom Smederevska Palanka može da se pohvali. Banja Palančki kiseljak je najpoznatija po svoja četiri izvora mineralne vode koje se mogu podeliti u dve klase – hipoterme i hiperterme.

Ulaz u Palanački kisejlak
Foto: Aleksandar Antonijević

Najpre su ovu banju posećivali bolesnici koji su imali problema sa digestivnim traktom, ali danas se ove vode takođe upotrebljavaju za tretiranje posttraumatskih stanja, problema sa kičmom, ali i ginekoloških problema. Banja takođe pruža širok spektar terapija uključujući fizikalnu, radnu, hidro, foto terapiju i mnoge druge. U blizini banje se takođe nalazi i park koji posetiocima može služiti kao beg od stvarnosti i dozvoliti im da uživaju u miru i tišini, koju danas nije lako naći. 

Banja Palanački kiseljak
Foto: Aleksandar Antonijević

Takođe, u okviru parka možete natočiti i uživati u mineranoj vodi, koja se smatra za jednu od kvalitetnijih voda u Evropi, a treba uzeti u obzir da flaširana mineralna voda „Karađorđe“ izvire baš na ovom mestu.

Izvor mineralne vode, Palanački kiseljak
Foto: Aleksandar Antonijević

Reka Jasenica

Na samo nekoliko minuta hoda od Palanačkog kiseljaka zatičemo najdužu pritoku Velike Morave, reku Jasenicu. Iako održavanje ove lokacije nije uvek na zavidnom nivou, stanovnici neretko vole da se prošetaju pokraj reke i samim tim da se povežu sa prirodom. Najčešći posetioci jesu pecaroši koji svoje slobodno vreme provode uz obalu ove reke. Međutim, Jesanica takođe uliva nelagodnost onima koji žive blizu nje zbog čestih izlivanja. Naime, 2014 godine zbog poplava je privremeno evakuisano više od 800 stanovnika, a treba napomenuti da je naneta i velika materijalna šteta onima koji su bili žrtve ovih poplava. Ove godine nivo Jasenice je u jednom trenutku bio iznad 300cm te je reka bila iznad nivoa vanredne odbrane od poplava.

Reka Jasenica
Foto: Aleksandar Antonijević

Ulaganja u ova mesta su neizbežna, jezero bi trebalo da bude sigurnije, banji bi prijalo osveženje izgleda, a buduća izlivanja reke bi trebalo na vreme da se spreče, ali to ne znači da stanovnici Smederevske Palanke nisu ponosni na ono što imaju. Ove vodene površine dozvoljavaju nekolicini da odmore od svojih užurbanih života, da uživaju u lepoti koju im priroda pruža, ali i da se posvete svom fizičkom zdravlju. Najbitnija je činjenica da u sklopu jednog malog grada kao što je Smederevska Palanka možete naći veliki izbor mesta gde biste mogli da se posvetite sebi.

Reka Jasenica
Foto: Aleksandar Antonijević

Piše Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom 93 iz Smederevske Palanke