Film

Dodeljene nagrade Zlatni globus: Glavna priznanja „Openhajmeru“ i „Jadnim stvorenjima“

FOTO: Printscreen/Youtube

FOTO: Printscreen/Youtube

Na dodeli 81. Zlatnog globusa u Los Anđelesu najviše nagrada pripalo je filmu "Openhajmer" reditelja Kristofera Nolana, koji je od osam nominacija poneo pet nagrada, uključujući i Zlatni globus za najbolji film, prenosi Radio-televizija Srbije.

Film „Jadna stvorenja" u režiji Jorgosa Lantimosa proglašen je za najbolji mjuzikl–komediju, a ostvarenje „Barbi“, koje je imalo čak 10 nominacija, dobilo je dve nagrade.

Veliki pobednik među serijama je „Nasleđe“.

"Openhajmer" je dobio nagrade u kategorijama za najbolji film, režiju, najboljeg glumca, najbolju sporednu mušku ulogu i najbolji orginalni scenario.

Nagrada za najbolju glumicu u kategoriji drame otišla je u ruke Lili Gladstoun za ulogu u filmu "Ubistva pod cvetnim mesecom" reditelja Martina Skorsezea, dok je za najboljeg glumca u istoj kategoriji proglašen Kilijan Marfi za ulogu u filmu "Openhajmer".

Najbolji glumac u kategoriji mjuzikl–komedija je Pol Džijamati za ulogu u filmu "The Holdovers", dok je najbolja glumica u istoj kategoriji Ema Stoun za ulogu u ostvarenju "Jadna stvorenja".

Najbolji sporedni glumac je Robert Dauni Džunior za ulogu u filmu "Openhajmer", dok je nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla u ruke Davajn Džoj Randolf za ulogu u ostvarenju "The Holdovers".

Serija "Nasleđe" osvojila je najviše nagrada kada je reč o TV formatima.

Dobitnici su Zlatnog globusa za najbolju dramsku seriju, nagrade za najboljeg glumca i glumicu u toj kategoriji dobili su Kiran Kalkin i Sara Snuk koji iglaju glavne role u toj seriji, a i nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu pripala je glumcu iz "Nasleđa" Metju Makfadjenu. Serija "Medved" proglašena je za najbolju TV komediju. Najbolji glumac u toj kategoriji je Džeremi Alen Vajt, a najbolja glumica Ajo Edebiri – oboje za uloge u "Medvedu".

Iako je na listi nominacija vodio globalni fenomen „Barbi“ sa čak 10 nominacija, dobio je svega dve nagrade i to za najbolju originalnu pesmu i za film koji je osvario najveću zaradu u bioskopima.

Nagradu za najbolji scenario dobili su Žistin Trit i Artur Harari za "Anatomiju pada", a taj film je proglašen i za najbolji film van engleskog govornog područja.

Najbolji animirani film je Dečak i čaplja.

Ove godine prvi put je dodeljena nagrada u kategoriji stendap komedija, a nagrada je pripala Rikiju Žerveu.