Društvo

Termoelektrana "Nikola Tesla" četvrti najveći emiter ugljen-dioksida među elektranama u Evropi

FOTO: J. Milenković/Boom93

FOTO: J. Milenković/Boom93

Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) je četvrti najveći emiter ugljen-dioksida među elektranama u Evropi. Sa čak 16,98 miliona tona emitovanog CO2 tokom 2022. godine, TENT je po emisijama uporediva sa termoelektranama u daleko većim ekonomijama od Srbije – u Rusiji, Poljskoj i Nemačkoj.

Termoelektrana "Kostolac" se, sa 5.59 miliona tona CO2 emitovanih tokom 2022, takođe nalazi u 50 najvećih emitera u Evropi (naravno, kada govorimo o elektranama), i to na 33. mestu.

Ispred TENT-a nalaze se jedino termoelektrane Belhatov i Kozjenjice u Poljskoj, kao i termoelektrana Nojrat u Nemačkoj; pored njih, veći emiteri od TENT-a su i ruske elektrane Reftinskaja i Surgut-2 (koja je i druga najveća elektrana na prirodni gas na svetu), ali koje se geografski ipak nalaze u azijskom delu Rusije, piše portal Klima101.

Ove podatke o emisijama objavila je u svojoj onlajn bazi međunarodna organizacija Climate Trace, koja je početkom decembra ove godine drastično povećala svoju globalnu mapu emitera CO2 i ekvivalentnih štetnih gasova, a koja je besplatna za sve korisnike.

Važno je napomenuti da je nemačka termoelektrana Nojrat već bila pred zatvaranjem u proleće 2022. godine, ali da je ona nastavila sa radom usled energetske krize; po aktuelnim planovima, ona će biti konačno zatvorena već u martu 2024. godine.

Više informacija možete pročitati OVDE.