Ekonomija

Za samo par sati: Podeljeno prvih 100.000 vaučera za odmor, „Moja Srbija“ poziva Vladu da se omoguće dodatni

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena je za samo par sati, saopštilo je Udruženje "Moja Srbija".

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je poziv Vladi Republike Srbije da već u narednim danima pusti u opticaj dodatnih 150.000 vaučera, čime bi se u značajnoj meri zadovoljile potrebe zainteresovanih građana, naveli su.

„Interesovanje za vaučere je bilo izuzetno veliko, pa su tokom protekle nedelje građani rezervisali daleko veći broj termina za odmor, od predviđenih 100.000. Međutim, umesto da zadovoljno trljaju ruke, ugostitelji su se sada našli pred neočekivanim problemom“, naveli su u saopštenju.

Veliko interesovanje za vaučere bilo je i u Požarevcu, gde je ispred Pošte formiran red do parkinga.

„Pošto ne znaju ko je danas stigao na red, a ko ne, ugostitelji će biti primorani da pozovu sve goste koji su kod njih rezervisali smeštaj do kraja godine i da ih pitaju da li su uspeli da predaju formulare za vaučer“, kaže Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i naglašava da su ugostitelji prethodno izrazili veliko zadovoljstvo zbog pomeranja početka akcije na 15. januar i povećanja vrednosti vaučera na 10.000 dinara.

U Mojoj Srbiji veruju da će Vlada Srbije, kao i prethodnih godina, naći mogućnosti da odobri dodatnu količinu vaučera i time omogući svim zainteresovanim građanima da deo svog odmora provedu u Srbiji. Uz to, u svom dopisu udruženje izražava nadu da će nova kvota od najmanje 150.000 vaučera biti puštena u opticaj odmah, kako bi se izbegli bespotrebni problemi, kako kod ugostitelja koji su u obavezi da čuvaju sve rezervisane termine, tako i za građane koji će, ukoliko se nova kvota odobri kasnije, biti primorani da ponovo prikupljaju potrebnu dokumentaciju, naveli su.

„Podela vaučera u više serija nema finansijskog, niti organizacionog opravdanja, jer država refundira novac tek 45 dana nakon izvršene usluge, bez obzira kada je vaučer preuzet“, naglašava Ristić.

Puštanjem 250.000 vaučera odmah na početku akcije ugostiteljima bi se smanjili gubici zbog rezervisanih, a nerealizovanih termina, građani bi dobili mogućnost da na miru i sa sigurnošću planiraju svoj odmor tokom godine, a država ne bi imala nikakve dodatne troškove.

I ovog januara, u predaji zahteva prednjačili su penzioneri, ali zbog odlaganja početka akcije, u odnosu na isti period prošle godine, mnogo zastupljeniji će biti zaposleni građani, pošto su imali dovoljno vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju.

Kao i u prethodnim godinama i ovoga puta veliko interesovanje je vladalo za planine i banje, pa će tako, najveći broj vaučera otići u Sokobanju, na Zlatibor i u Vrnjačku Banju. Vaučeri će moći da se koriste isključivo za plaćanje usluge smeštaja, a pokrivaće deo troškova u iznosu do 10.000 dinara.

Podela vaučera za odmor, kako su naveli iz ovog udruženja, predstavlja jednu od najisplativijih subvencija u srpskoj privredi jer sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u novčanim tokovima naše zemlje i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet.