Društvo

Sanaciju gradske deponije radiće grupa ponuđača

deponija smeće

deponija smeće

Radove na sanaciji gradske deponije “Jeremijino polje” vršiće grupa ponuđača kojima je JKP “Komunalne službe preko javne nabavke dodelilo ugovor.

Nakon nekoliko neuspelih javnih nabavki izabrana je grupa ponuđača za sanaciju gradske deponije “Jeremijino polje”.

Jedinu ponudu na javnoj nabavci imala je grupa ponuđača firme Branko Moravac, Eksploatacija peska, šljunka i kaolina Moravac Šljunkare iz Požarevca i Pemaks iz Lazarevca. 

Ugovor je dodeljen na 62,5 miliona dinara. Procenjena vrednost nabavke bila je blizu 69,5 miliona dinara bez PDV-a.

Radovi za završetak sanacije deponije komunalnog otpada “Jeremijino polje” vrše se po projektnoj dokumentaciji Instituta Kirilo Savić, “Faza II sanacije zatvaranja i rekultivacije gradske deponije čvrstog komunalnog otpada.

U radove, između ostalog, spadaju nivelisanje i uređenje postojećeg smeća, iskop rova za izradu drenažne kanalizacije, nabavka i ugradnja peska za dno rova drenažne kanalizacije, humiziranje kosina i ravnih površina materijalom debljine 20cm, setva livade. Cenom je obuhvaćen utovar, istovar i grubo planiranje na deponiji. Preostala zemlja koristiće se za prikrivanje odnosno rekultivaciju,

Kontrolu izvršenih radova vršiće stručni nadzor angažovan od strane investitora odnosno naručioca u skladu sa zakonskim propisima. Rok izvršenja radova  24 meseca.

Inače, radovi na sanaciji nesanitarne gradske deponije “Jeremijino polje” zahtevali su dodatna novčana sredstva. Iz  gradskog budžeta izdvojeno je još oko 30 miliona dinara, jer je prevaziđena vrednost koju je projektovao Institut Jaroslav Černi.

Zatvaranje nesanitarne gradske deponije “Jeremijino polje” najavljuje se nekoliko godina.   Međutim,  Grad Požarevac i dalje  odlaže komunalni otpad na ovu deponiju koja nije sanitarno uređena, već prinudno odlagalište komunalnog otpada. 

Nekada je na tom mestu bilo jezero, koje je počelo da se puni smećem krajem osamdesetih godina prošlog veka. Od tada je smeće sve više raslo, a problem se nije rešavao decenijama.