Društvo

Novi termoblok B3 u Kostolcu uskoro na mreži

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Novi blok B3 u termoelektrani Kostolac biće pušten u rad u narednim mesecima, najavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ona je dodala da će to biti prvo proizvodno postrojenje koje Elektroprivreda Srbije otvara posle gotovo četiri decenije, kapaciteta 350 MW.

Ona je navela da će ova nova elektrana koristiti najsavremeniju opremu za smanjenje emisija štetnih gasova, odnosno nivo emisija će biti u skladu sa nacionalnom i evropskom regulativom.


Takođe, kako je dodala, završavamo izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A, koje ćemo uskoro pustiti u probni rad. To je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji, koji će obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca, Beograda i okoline, uz smanjenje emisije sumpor- dioksida za oko deset puta.


Đedović Handanović je istakla će se graditi nove reverzibilne elektrane – Bistrica i Đerdap 3, koje će obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom, ali će pomoći balansiranju elektroenergetskog sistema.

Više pročitajte na LINKU.