Društvo

Stojićević: Milion i po dinara uloženo u novu opremu Poljoprivredne škole

U okviru projekta „Obrazovanje za digitalnu ekonomiju“ koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, izabrano je devet srednjih škola širom Srbije koje će narednih meseci dobiti opremu za održavanje savremene nastave i vannastavnih aktivnosti iz STEM oblasti. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, škola je dobila značajna sredstva od pola miliona dinara za opremanje i razvoj učeničke zadruge "Riznica". Razgovarali smo sa direktorom Poljoprivredne škole sa domom učenika „Sonja Marinković“ Slobodanom Stojićevićem, koji je podelio detalje o novim implementacijama.

Zahvaljujući donacijama u vrednosti od 3.1 miliona dinara kvalitetnije obrazovanje iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) imaće više od 5.000 učenika u školama u Novom Pazaru, Subotici, Požarevcu, Pirotu, Zemunu, Ruskom Krsturu, Pančevu, Kraljevu i Beogradu.

Direktor Stojićević navodi da su instalirali i mlekovod u objektu za držanje goveda, opremljen sa tri muzne jedinice. 

,,Kupili smo junice i postavili savremeni mlekovod vredan 595 hiljada dinara, a dodatnih 95 hiljada smo doprineli iz sredstava Ministarstva. Ovo je važan korak ka povećanju stada i proizvodnji mleka", rekao je direktor.

U sklopu KA1 projekta "Erazmus plus", škola je dobila dodatna sredstva koja su iskorišćena za opremanje radionice za preradu mleka. 

,,Instalirali smo opremu koja uključuje duplikator, dve prese za pravljenje sira i jogurta. Ova radionica će omogućiti učenicima da stvaraju proizvode od mleka naših krava, dodatno unapređujući njihovu praktičnu nastavu. Sir i jogurt koji se u radionici budu proizveli biće korišćeni za ishranu učenika u našem domu", ističe direktor.

Pored toga, škola je dobila opremu u vrednosti od 425.000 dinara, uključujući data loggere sa senzorima za praćenje temperature, vlažnosti i drugih faktora u rasteničkim komorama.

 ,,Ovi uređaji će biti u upotrebi za držanje svinja, goveda, konja, držanje ovaca, kao i u svaki plastenik pojedinačno i prostorijama za skladištenje alkoholnih pića. Biće četiri data loggera sa svojim senzorima u plasteničkim komorama. Šta ćemo mi time da dobijemo? To su uređaji i aparati za merenje temperature vazduha,  za niske i visoke temperature i za merenje vlažnosti. Smatramo da je ovo od velikog značaja s obzirom na to kakvi su procesi proizvodnje, uslovi nege i držanja životinja, takođe i zbog uvođenja u nastavne procese obuke učenika za rad sa savremenim uređajima", direktor Stojićević objašnjava.

Ove investicije ukupno čine oko milion i po dinara, a direktor ističe da su sredstva pažljivo iskorišćena za opremanje škole i poboljšanje praktične nastave. 

,,Naš cilj je pružiti učenicima ne samo teorijsko znanje, već i praktične veštine koje će im biti od koristi u budućoj poljoprivrednoj karijeri. Ove investicije su korak napred ka modernizaciji obrazovanja i unapređenju poljoprivredne proizvodnje", zaključuje direktor Stojićević.