Moj grad

Fenomen Ajfelovog tornja

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

Građevina od kovanog gvožđa kojom nisu svi odmah bili oduševljeni, sagrađena 1889. godine, koja je prvobitno trebalo samo privremeno da krasi Marsova polja u Parizu ubrzo je stekla toliku popularnost da se replike iste mogu naći i van Francuske. Ajfelov toranj kao jedna od najposećenijih građevina uglavnom turiste ostavlja bez daha, pogotovo noću kada ga osvetli 20.000 sijalica. Međutim, kakav simbolizam nosi Ajfelov toranj, pa ga možemo videti i u malim gradovima koji se ni ne nalaze u blizini Francuske?

Za neke obično parče gvožđa, dok za druge umetničko delo, Ajfelov toranj neprekidno budi različite reakcije kod ljudi. Zna se da u Velikoj Plani postoje dva domaćinstva koja u okviru svojih domova imaju izgrađenu kopiju Ajfelove kule. Međutim, od skoro se i Smederevska Palanka može pohvaliti svojom replikom simbola Pariza, koja krasi širi centar ove opštine.

Foto: Aleksandar Antonijević

Iako je najverovatnije ova građevina sagrađena zbog proste dekoracije, možemo se zapitati da li postoji nešto dublje u ovim prizorima, te da li gradnjom tornja unosimo neki deo Francuske i u naše male krajeve. Na primer, da li toranj može da simbolizuje umetnost, ljubav ili svetlost koji su samo neki od ključnih pojmova koji se automatski povezuju sa Parizom?

Ukoliko znamo da je Luvr najveći i najpoznatiji muzej na svetu, a da je i samim tim neizostavni deo Pariza, onda možemo reći da je izgradnja ovih replika samo jedan od načina da se ljudima proširi svest o umetnosti, ili način da se edukacija o istoj podigne na viši nivo. Takođe, ako pratimo ovaj šablon, možemo reći da se ljudima na suptilan način ukazuje na generalnu bitnost umetnosti, te da ona ni po koju cenu ne sme biti zaboravljena.

Sa druge strane, znamo da se Pariz takođe naziva Gradom ljubavi ili Gradom svetlosti. Možda ove kopije tornja zapravo imaju za cilj da promovišu međuljudsku slogu i mir ili ipak zaljubljenost. Svima nam je poznat taj romantičan zvuk francuskog jezika i neodoljiv šarm koji se povezuje sa istim. Što se tiče svetlosti simbolizam može da leži u boljoj i lepšoj budućnosti koja nam se bliži, ili jednostavno u boljem životu za koji se pojedinci svakodnevno bore. Moguće je isto tako da se simbolizam tornja krije i u hedonističkom načinu života svojstvenom za stanovnike Francuske.

Ne možemo sa sigurnošću reći da postoji neko dublje značenje kada su replike Ajfelovog tornja u pitanju, ali građani Smederevske Palanke mogu da se pitaju zašto je baš ta građevina izabrana kao jedan od ukrasa ove opštine. Bilo kako bilo, interesantno je videti kako večni simboli jednog grada vrlo lako mogu svoje mesto da nađu i na nekom drugom zemljištu, a samim tim da se promene i njihov originalni značaj i funkcija. Za sada možemo samo da kažemo da toranj ulepšava izgled grada, ali i građanima dozvoljava da se barem na kratko osete kao da su bliži Parizu.

 

Piše Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke