Društvo

Lakić: Požarevac prvi po broju umrlih žena od raka grlića materice

Foto/ T.S. dr Vesna Lakić načelnica ginekološke službe

Foto/ T.S. dr Vesna Lakić načelnica ginekološke službe

U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se ove godine obeležava od 22. do 28. januara, razgovarali smo sa Vesnom Lakić, načelnicom službe za zdravstvenu zaštitu žena. Ova nedelja ima za cilj podizanje svesti žena o raku grlića materice, istovremeno razvijajući značaj očuvanja reproduktivnog zdravlja i pružanja informacija o dostupnim merama prevencije, kako primarne (promocija odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizacija), tako i sekundarne prevencije (ranog otkrivanja karcinoma grlića materice putem Papanikolau testa i redovnih poseta ginekologu).

Prema standardizovanim stopama koje objavljuje Batut unazad tri godine, rak grlića materice je na trećem mestu po broju umiranja, iza karcinoma dojke, pluća i debelog creva. 

U 2020. godini, manje od 1100 žena u Srbiji bilo je novoobolelo, dok je 453 izgubilo bitku sa ovim oblikom karcinoma. 

„Što se tiče Požarevca, mi više nismo prvi po broju novoobolelih žena u Srbiji, što je dobro. Ali smo, nažalost i dalje prvi po broju umrlih žena od raka grlića materice u Srbiji, zato što i dalje imate jednu populaciju koja nikako ne ide na preventivne ginekološke preglede”, rekla je doktorka Lakić.

Na pitanje koje se odnosi na ključne preventivne mere koje treba preduzeti u borbi protiv raka grlića materice, Vesna Lakić ističe neophodnost redovnih ginekoloških pregleda i ranog otkrivanja karcinoma.

„Dve godine nakon stupanja u seksualne odnose, žena treba da uradi prvi PAPA test, a zatim da kontinuirano, tokom celog života, jednom godišnje da obavlja pregled”, kaže dr Lakić.

Dr Lakić smatra da ukoliko je osoba u poslednje tri godine imala uredan PAPA test i ne spada u tu grupu žena visokog rizika, onda taj pregled može da se preporuči jednom u tri godine.

Organizovani skrining PAPA test se radi od 2012. godine u Domu zdravlja Požarevac i poziva žene određenih godišta i ciljnih grupa (od 25 do 65 godina starosti) da ga urade. 

„Prošle godine smo pozvali nekih 3700 žena. Na poziv se odazvalo oko 30%, njih 1022. Taj odziv je otprilike identičan u celoj Srbiji. Pored toga, urađeno je 2600 žena na preventivnim pregledima, redovnim godišnjim PAPA testom. I nakon toga, iz svih tih pregledanih žena, imali smo nekih 15 žena sa premalignim promenama i otkrivena su dva karcinoma grlića za prošlu godinu”, navela je dr Vesna.

Sekundarna prevencija jesu redovni ginekološki pregled, PAPA testovi, kolposkopija. Primarna prevencija jeste vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, čiji su onkogeni tipovi odgovorni za nastanak raka grlića materice.

Sprovodi se organizovana, preporučena vakcinacija protiv HPV virusa od strane Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za decu uzrasta od 9 do 19 godina. Sprovodi se u okviru školskog dispanzera Doma zdravlja Požarevac, i za dečake i za devojčice. Postoji određena procedura kako do petnaeste, kako posle petnaeste godine.

„Podatak koji je mene ohrabrio jeste to da na godišnjoj konferenciji kada smo razmatrali dostupne pokazatelje o broju i procentima sprovedene vakcinacije među srednjoškolcima, na prvom mestu u Srbiji jeste Čačak, na drugom je Beograd, a na trećem je Požarevac. Mi imamo nekih 7% srednjoškolaca sa kojima je sprovedena vakcinacija protiv HPV virusa, što je dobro”, navodi dr Lakić.

Sve ove preventivne strategije zajedno doprinose postizanju cilja: smanjenje broja novoobolelih žena od raka grlića materice u Požarevcu. Vesna Lakić naglašava važnost edukacije i podizanja svesti o ovim merama kako bi se osiguralo da žene prepoznaju značaj redovnih pregleda i vakcinacije u očuvanju svog reproduktivnog zdravlja.

Rak grlića materice je 100% izlečiv u ranoj fazi bolesti. To je premaligna promena i prvi stadijum bolesti. Drugi stadijum zahteva opsežno hirurško lečenje, a treći i četvrti imaju manje stope preživljavanja kada se sprovede hemioterapija i zračenje.Cilj sekundarne prevencije jeste otkriti ženu na vreme.

„Ono što bih naglasila kod ove bolesti jeste da u tim prvim fazama bolesti žena nema apsolutno nikakve simptome. Tek kada karcinom uđe u invazivnu fazu, znači probije i uđe u krvne sudove, imaće neka oskudna, nepravilna intermenstrualna krvarenja ili krvarenja pri pregledu ili krvarenja posle odnosa ili neku upornu sukrovicu sekreciju, pa to bude razlog, osnovni simptom bolesti koji ih dovede kod nas" kaže doktorka Lakić.

Osvrćući se na promene tokom godina, Lakić ističe poboljšanja u otkrivanju bolesti. 

„Ako poredimo nekih 20 godina unazad i danas, primetili smo manje slučajeva odmakle faze bolesti. To je rezultat redovnih pregleda i edukacije žena o važnosti preventivnih mera. Ipak, naglašavam da žene koje nisu dugi niz godina odlazile kod ginekologa na pregled često dolaze sa odmaklom fazom bolesti. Redovno praćenje je ključno za rano otkrivanje i uspešno lečenje raka grlića materice", navodi ona.

Na pitanje o najčešćim preprekama koje žene susreću u vezi s preventivnim pregledima, Vesna Lakić ističe zdravstvenu neprosvećenost stanovništva kao ključnu prepreku. 

„Mlada populacija uopšte nije obrazovana u tom smislu da zna koliki je značaj preventivnih pregleda" naglašava Lakić „zato je ova nedelja prevencije u januaru uvek prvi osnovni cilj edukovati stanovništvo, posebno žensku populaciju, o važnosti redovnih ginekoloških pregleda".

Druga značajna prepreka, prema njenom mišljenju je smanjenje broja lekara, što može otežati pristup preventivnim pregledima.

„Imamo jedno realno smanjenje broja lekara koje je u kontinuitetu, i ne znam kako će se to rešiti", dodaje Lakić.

U cilju prevazilaženja ovih prepreka, Lakić ističe da je Dom zdravlja Požarevac jedan od retkih koji sprovodi sva tri organizovana skrininga raka - grlića materice, dojke i debelog creva. 

„Mi smo redak Dom zdravlja u Srbiji koji ima sva tri organizovana skrininga koje sprovodi Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za skrining raka Srbije," zaključuje doktorka Lakić.