Društvo

Šta sve plan "Skok u budućnost - Srbija 2027" predviđa za Braničevski okrug

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Predstavnici vlasti predstavili su program razvoja Srbije za period od 2024. do 2027. godine, pod nazivom "Skok u budućnost - Srbija 2027", a u realizaciju ovog plana biće uloženo 17,8 milijardi evra.

"Planiramo da uložimo 17,8 milijardi evra, što je na nivou jednogodišnjeg budžeta Republike Srbije. Pritom, javni dug ne sme nijednog momenta da bude blizu ili da pređe 60 odsto, što je naša obaveza iz Mastrihta, ali i naša zakonska obaveza", objasnio je on i istakao da će Srbija držati svoje javne finansije pod kontrolom.

U svom obraćanju Vučić se osvrnuo i na nekoliko projekata koji su predviđeni u Braničevskom okrugu.

Dunavski koridor do 2026. godine

Naveo je da je od 2012. do danas urađeno 468km auto-puteva, a do 2024. još 427km, što je više od 900 kilometara u poslednjih 15 godina. Plan je da u naredne tri godine bude urađeno još 487 km puteva, najavio je Vučić. 

Zatim je naveo i koje će deonice biti završene u narednom periodu:

"Ostala nam je deonica od Koševa do Preljine, biće gotova do 2025. godine. Sledeći je Pakovraće-Požega, ostalo nam je 19,5 km, i to će biti gotovo do oktobra ove godine. Deonica Sremska Rača-Kuzmin u dužini od 19 km, sa mostom u Sremskoj Rači, biti završena do kraja 2025. godine. Fruškogorski koridor, ukupno 47,5 km, biće urađen do juna 2026. godine. Potom imamo deonicu Šabac-Loznica, biće završena uskoro, zatim Dunavski koridor, deonica Požarevac-Golubac, to je 68 kilometara, to završavamo celo do 2026. godine. Obilaznica oko Novog Sada biće urađena za dve i po godine. Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, tu će biti mnogo muka, ali mnogo pre Ekspa ćemo ipak završiti, konačno ćemo biti dobro spojeni i sa Kovačicom, i Idvor i Opovo. Osmeh Srbije od 168 km biće urađen do 2026. godine", rekao je Vučić.

Biciklistička staza od Velikog Gradišta do Golupca

Vučić je najavio da će biti promenjena slika juga Srbije, "jer taj kraj Srbije ima ogromnu perspektivu".

U tom smislu najavio je most pasarelu do tvrđave Maglič, edukativno-ekološki park u Svilajncu, biciklističke staze od Velikog Gradišta do Golupca, gondole Zlatibor-Pribojska banja i Goč-Vrnjačka banja. Za potonju je rekao da će to biti "prava atrakcija, dovešćemo i privatni sektor i poznate sportiste da investiraju tu".

Završni radovi na TE Kostolac B3, vetroelektrana Kostolac

Govoreći o ulaganjima na polju energetike, Vučić je rekao da je potrebno krenuti sa izgradnjom reverzibilne HE Đerdap 3 i dodao da su u toku završni radovi na TE Kostolac B3.

Imamo velike projekte izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana, kao i vetroelektrane Kostolac, rekao je on i potvrdio da će Srbija nastaviti sa pomaganjem i subvencionisanjem svih kompanija koje imaju dobar i dugoročan plan da ulažu u našu zemlju, kao i da će domaće kompanije u tom smislu uvek imati prednost.

Šta još predviđa plan "Skok u budućnost - Srbija 2027"

Predsednik je podsetio na to da je prosečna plata u Srbiji trenutno 836 evra, najavivši da će ove godine ona dostići 958 evra, sledeće 1.056 evra, a da će 2027. biti 1.400, a u Beogradu čak 1.800 evra.

Prema njegovim rečima, prosečna penzija je trenutno 391 evro, a da se očekuje da do 2027. godine ona bude 650 evra.

Vučić je najavio da će država od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara, a za treće i četvrto dete biće još ozbiljnija finansijska pomoć.

"Doneli smo odluku i da gotovo sva porodilišta u naredne četiri godine u Srbiji rekonstruišemo, najpre u Beogradu, Nišu, Kragujevcu Novpm Sadu, a to ćemo da uradimo i za Banjaluku", poručio je predsednik Srbije.

Predsednik je najavio da će svaka opština u Srbiji imati digitalni mamograf, kao i da će 57 bolnica dobiti magnetnu rezonancu.

Prema njegovim rečima, subvencije za stočare, pre svega govedare, će najbrže rasti, kako je planirano, i do 70 odsto u predstojeće tri godine.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je u obraćanju da se očekuje da, zahvaljujući ulaganju u sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), izvoz u ovom sektoru do 2027. godine bude 10 milijardi evra, podsetivši na to da je prošle godine taj izvoz iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi evra.

To znači da će u ovom sektoru biti zaposleno 140.000 ljudi, rekla je ona, napomenuvši da je 2012. godine u tom sektoru radilo otprilike 50.000 ljudi.