Društvo

„Istorijsko“ povećanje minimalca: Srbija samo ispred četiri zemlje regiona

Boom93 / R. Momirović

Boom93 / R. Momirović

Minimalna zarada u Srbiji povečanja je za oko 60 evra u ovoj godini, a državni zvaničnici ističu da je ovo istorijski najveće povećanje. Međutim, u poređenju sa zemljama regiona vidi se da se odnosi snaga nisu puno menjali, a naša zemlja je na listi samo iznad Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Vlada Srbije početkom godine povećala je minimalnu cenu rada, koja od 1. januara iznosi neto 47.154 dinara.

Minimalna zarada po jednom satu rada sada iznosi 271 dinar, dok je prošle godine ona iznosila 230, što je povećanje od 41 dinar po radnom satu.

Dakle posle najnovijeg povećanja, minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 401 evro mesečno.

Ministar finansija Siniša Mali pohvalio se u septembru prošle godine da je to povećanje od 17,8 odsto u odnosu na 2023. godinu, kada je minimalna zarada bila oko 341 evro.

On je podsetio i na to da je Vlada za prošlu godinu povećala minimalnu zaradu za 14,3 odsto.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je isticao da je ovo „najveće povećanje minimalne zarade u istoriji Srbije“.

Ipak, uporedili smo minimalnu zaradu u našoj zemlji sa zemljama regiona, da proverimo koliko je ovo istorijsko povećnje zapravo napravilo razliku.

Kada se poredimo sa Hrvatskom, Srbija u toj trci još uvek zaostaje, pa je minimalna zarada kod nas ove godine manja za 276 evra.

Neto minimalna zarada u Hrvatskoj od 1. januara iznosi oko 677 evra, što je povećanje u odnosu na 2023. godinu za više od 100 evra.

U prethodnoj godini ona je iznosila oko 560 evra mesečno, što znači da je ova susedna zemlja podigla minimalac za više od 20 odsto.

Što se tiče najniže plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, ona će u 2024. godini iznositi oko 317 evra, što znači da će biti za 84 evra manja od one u Srbiji.

Međutim, u Republici Srpskoj najniža zagrantovana plata povećana je za oko 100 evra, pa će iznositi oko 461 evro mesečno, što je za 60 evra više nego u našoj zemlji.

Tako da je i u ovom entitetu minimalac doživeo veliki procentualni skok od čak 28 odsto.

U Crnoj Gori minimalna zarada nije povećana od 1. januara, ali ona već od ranije prevazilazi i ovaj novi minimalac usvojen u našoj zemlji i to za oko 50 evra.

Minimalac u ovoj susednoj zemlji iznosi 450 evra, a na tom nivou nalazi se od 1. januara 2022. godine kada je podignuta za čak 200 evra, sa dotadašnjih 250.

Podsetimo, crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je da će minimalna zarada u skorijoj budućnosti biti 700 evra, ali na ispunjenje tog obećanja se još čeka.

Još jedna zemlja regiona koja ima veći minimalac od Srbije jeste i Rumunija, koja je u oktobru prethodne godine donela odluku da on bude oko 418 evra.

Mađarska je, takođe, od decembra 2023. godine podigla svoju minimalnu cenu rada.

Pa u ovoj zemlji minimalna zarada sada iznosi oko 692 evra.

Ipak, još neke zemlje regiona su ispod nas na ovoj listi, a među njima jeste i Bugarska.

Iako članica Evropske unije (EU), minimalna zarada u toj zemlji od 1. januara ove godine podignuta je na 370 evra.

U Severnoj Makedoniji minimalac je poslednji put podignut u martu prošle godine na 328 evra.

Ipak, iz ove zemlje najavlju novo povećanje u martu ove godine od 11,5 odsto. Što znači da bi od marta minimalna zarada u ovoj zemlji trebalo da iznosi oko 366 evra.

Dugo je najmanja minimalna zarada u Evropi bila u Albaniji, ali je poslednjih godina zahvaljujući povećanjima, ova zemlja preskočila FBiH i S. Makedoniju. Poslednji put minimalac je podignut u junu 2023. godine i sada iznosi 386 evra.