Društvo

Dabić: Projektna dokumentacija prosleđena je Ministarstvu za javna ulaganja

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

U okviru investicionog plana "Skok u budućnost - Srbija Ekspo 2027“, koji su predstavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Vlade, najavljena je izgradnja galerije "Milena Pavlović Barili" u Požarevcu. O projektu izgradnje nove galerije i rekonstrukcije postojećeg kompleksa razgovarali smo sa Ljiljanom Dabić, upravnicom Fondacije „Milenin dom”.

Dokumentacija projekta u okviru kojeg je planirana izgradnja nove galerije prosleđena je Ministarstvu za javna ulaganja, gde je trenutno na kontroli, rekla je za Boom 93 Ljiljana Dabić.

Kako je rekla, planirano je da se projekat izgradnje nove galerije i rekonstrukcije postojećeg kompleksa odvija u tri faze.

“Prva faza je izgradnja nove galerije u dvorištu postojeće parcele. To bi bila galerija u kojoj bi bila smeštena isključivo dela Milene Pavlović Barili, otprilike oko 300 dela”, rekla je Dabić.

Kako kaže, drugi deo projekta bi podrazumevao rekonstrukciju postojeće galerije ka uličnom delu sa dodatkom dvorišnog prostora u kojem bi bio mini-amfiteatar za večeri poezije, muzičke škole i sl. i predstavljao bi mali kulturni centar.

“Na prvoj etaži bi bila škola crtanja i slikanja. Deca bi mogla da izlažu svoje radove u toj savremenoj galeriji koja bi bila okrenuta ka ulici. U njoj bi bila stalna postavka dela savremenih autora, koja imamo i koje smo otkupili u međuvremenu. U našem fondu imamo oko 70 dela savremenih umetnika koji su učestvovali na Bijenalu i bili nagrađivani, bilo da su prvo, drugo ili treće mesto, bilo da su poklonili svoje radove svih ovih godina unazad, tokom 19 Bijenala. Tu bi bila stalna postavka njihovih radova i povremena izložba škole crtanja slikanja, dece”, rekla je Dabić.

Kroz tu galeriju bi se ulazilo u dvorišni prostor, gde bi bio mini-amfiteatar.

“Treća faza bi bila rekonstrukcija postojećeg galerijskog prostora, odnosno postojeće kuće, za koju su dati uslovi od Zavoda za zaštitu spomenika kulture i koja ne sme da se dira u ovim gabaritima. Prostor bi bio pretvoren u memorijalni deo, u memorijalnu sobu sa starim nameštajem, fotografijama Mileninom bibliotekom itd. Taj deo bi bio besplatan za posetioce, kao i savremena galerija i prostor amfiteatra, a naplaćivali bismo ulaz samo u galeriju Milene Pavlović Barili, odnosno samo u novu galeriju, gde su njena dela”, navela je Dabić.

Prema rečima Ljiljane Dabić, za kompletan projekat, koji su radili u prethodnih sedam godina, Grad je izdvojio 4 miliona dinara.