Društvo

U Srbiji 200 hiljada mladih nevidljivo za sistem, nema posao i nije na doškolovavanju

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

U Srbiji ima od 150 do 200 hiljada mladih između 15 i 30 godina koji su nevidljivi za sistem, nisu zaposleni, a nisu ni u nekom od programa obrazovanja i pripadaju takozvanoj NIT (NEET) kategoriji.

To je rekao projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji Metju Penot na predstavljanju godišnjeg izveštaja o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj participaciji mladih u 2022. godini.
 
On je dodao da je u najnovijem izveštaju akcenat istraživanja stavljen na ekonomsku inkluziju mladih i da je trenutno nezaposlenost među onima koji su vidljivi i koji se nalaze u sistemu, odnosno koji posao traže preko Nacionalne službe za zapošljavanje 24 odsto.

"Taj broj je prepolovljen u poslednjih 10 do 15 godina", rekao je Penot.
 
On je istakao da su problem one kategorije koje su nevidljive i to ne samo u Srbiji, već u celom regionu Zapadnog Balkana, tako da je taj procenat mnogo veći.
Od ukupnog broja osoba u zatvorima u Srbiji 35,8 odsto su starosti do 29 godina, što je porast od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazalo je godišnje izdanje regionalnog Indeksa participacije mladih.
 
Fondacija Ana i Vlade Divac, koja je organizovala istraživanje, saopštila je da je u Indeksu ukazano i na nedovoljnu zastupljenost mladih u političkom životu, isključenost iz zapošljavanja i obrazovanja, kao i na rizike poput dugotrajne nezaposlenosti i siromaštva, posebno za mlade žene i one koji žive na selu.
 
Indeks se meri u okviru projekta "WB&T for EmploYouth" s fokusom na podršku zapošljavanju mladih u NEET statusu - onih koji nisu zaposleni, niti se obrazuju ili obučavaju.
 
Projekat obuhvata Srbiju, Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Tursku, uključujući mrežu organizacija iz navedenih zemalja, a podržava ga Evropska komisija, kao deo svojih napora da konstantno unapređuje odnos donosilaca odluka prema mladima.