Moj grad

Menjamo zajedno, jer zajedno smo jači

Foto: Jovana Marković

Foto: Jovana Marković

Aktivistički centar “Grad” je nakon uspešne poslovne godine u okviru sadržajnog druženja sa aktivistima i zainteresovanim pojedincima organizovao panel diskusiju, druženje i dodelu nagrada u svojim prostorijama u Smederevu, pod sloganom “Menjamo zajedno”.

Centar je tokom prethodnih meseci sarađivao sa preko 20 inicijativa u 11 gradova u Podunavskom i Braničevskom okrugu. Ove inicijative su sprovele svoje aktivnosti radeći na jačanju građanskog aktivizma u Istočnoj Srbiji, a vesti o njihovim akcijama prenosili su brojni lokalni i nacionalni mediji. Svi učesnici konkursa bili su podržani mentorski kako bi svoje ideje što bolje uobličili i sproveli u delo.

Foto: Jovana Marković

“Tokom cele prethodne godine fokus je bio na jačanju altivizma u Podunavlju i Braničevu i kontaktirano je dosta formalnih i neformalnih inicijativa, grupa građana kao i aktivnih pojedinaca koji su imali ideje da unaprede svoje lokalne zajednice. Organizovani su i aktivistički karavani u 10 lokala i nakon toga je otvoren konkurs na koji se prijavilo tridesetak ideja od kojih su najproduktivnije mentorski podržane. Na 5 treninga koji su održani sa mentorima aktivisti su imali prilike da svoje ideje uobliče i da prođu kroz obuku kako bi te ideje što bolje realizovali u korist lokalne zajednice”, rekla je Brankica Marjanović iz aktivističkog centra.

Pobednici konkursa, među kojima su društvo “Rom” iz Kostolca, kličevački “Idol”, Kulturni centar “Talas”, KUD “Vranovo”, “Očuvajmo igru”, seoski kulturni centar “Markovac” i “Urbano zeleno”, imali su priliku da na ovom završnom druženju predstave svoje rezultate, podele iskustva i približe delić aktivističke borbe kroz kratke dokumentarne filmove snimljene na terenu, nakon čega je usledila i dodela nagrada.

Aktivistički centar “Grad” će i tokom ove godine nastaviti da podržava aktiviste i njihove inicijative u cilju jačanja lokalne zajednice koje su u poslednje vreme nepravedno zapostavljene.

 

Piše Jovana Marković, dopisnica Boom93 iz Smedereva