Društvo

Sanja Berišić: Srećna žena je i srećna majka i supruga

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Rad u svetu dizajna i umetnosti i balansiranje između umetničkog izraza i preduzetničkih obaveza može biti veliki izazov.

Za dizajnerku Sanju Berišić znači posvećenost, kreativnost, strpljenje, organizaciju  između profesionalnog i porodičnog života. Po struci grafički dizajner, bavi se marketingom u svetu mode i u tom poslu je od 2012. godine. Ima 33 godine i mama je dvogodišnje devojčice Srne. Pored dizajna bavi se slikanjem, što je za nju izuzetno kreativno i inovativno iskustvo.

Ideja da pokrene svoj posao i otvori Atelje se, kako kaže, desila spontano. 

Foto: Privatna arhiva

Gala Atelje se naprosto desio, a ustvari predstavlja moju želju da napravim atelje u kakav sam kao mala želela da idem, a tako nešto nije postojalo. 

Kao majka i neko ko se nosi sa izazovima na poslu kaže da je to nije tako jednostavno, ali da uspeva.

Svakodnevno pravim planove i “To do” liste. Često zvuči nemoguće uspeti u svemu što se zahteva i očekuje od žene, majke i zaposlene žene, koja pored toga ima i svoj dodatni privatni posao. Plus ja na to dodajem svoje zahteve prema samoj sebi, ali plivam, neću da se žalim.

Najviše slobodnog vremena  fali za mene samu.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Rano prepodne je za posao, kasnije vreme za Srnu, vreme dremke, pa opet posao. Sredom popodne i subotom već uigrano odlazim u svoje carstvo, Gala Art Atelje i tu ne postavljam pitanje. Planiram da otvorim još jedan termin ponedeljkom od 18h za tinejdžere i odrasle. 

Važno je prepoznati i razumeti svoje prioritete i radne navike. Sanja smatra da je ključna stvar što nije pasionirani radoholik, a po pitanju zarade ne postavlja nerealne ciljeve. Prilagodljivost i rad na onome što se voli mogu dovesti do osećaja zadovoljstva i uspeha, te je i važno osećati se ispunjeno i motivisano, a postavljanje realnih ciljeva je ključan korak u tom procesu.

Nigde ne jurim, samo lagano plivam u svemu tome i radim ono što volim. Balansiram između ova dva polja, a to je zbog toga što radim koliko osećam da mogu i želim u datom trenutku. 

Foto: Privatna arhiva

Atelje Gala Art

Uspela je da u svom radu deci u ateljeu prenese interesovanje za slikanje u potpunosti, kako bi postigli svoj maksimum.  

U svima njima vidim sebe, samim tim svima njima želim da pomognem da se razviju do krajnjih granica, da postignu maksimum. Kažu da sam stroga, ali kroz šalu. Mislim da im dajem konstruktivne kritike na duhovit način a i smatram ih prijateljima. Nema veze što imaju 5 ili 10 godina.

Svakom detetu pristupa individualno, jer u ovom polju uzrast nije merilo. 

Nekada deca od 5,6 godina imaju više talenta i smisla, ali i želje za radom, nego starija deca. Nema pravila. Puštam ih da u zadatke unesu svoj lični pečat. Pratim svoj osećaj. Ova oblast je malo više “iz srca” nego neke druge. Deca se međusobno druže, dopunjuju i uživaju u  zajedničkom vremenu.

Umetnost ima značajan i pozitivan uticaj na celokupan razvoj deteta. Njena uloga u oblikovanju intelektualnih, emocionalnih, socijalnih i kreativnih aspekata dečjeg života ne može biti precenjena. Stvaranje prostora za umetničke izraze u detinjstvu može postaviti temelje za živopisan, kreativan i obogaćujući život. Sanja kaže da planira da u svoj kreativni deo posla uvede i svoju ćerku.

Foto: Privatna arhiva

Kao majka, jedva čekam da moja Srna napuni 4 godine i da joj moj muž uplati članarinu. Dva sata u kreativnoj atmosferi, zanimljivi izazovi, boje, papiri, olovke, četkice. Meni kao umetnici to zvuči kao raj. Bez lažne skromnosti, najiskrenije, uvek bih dete upisala u Gala Art atelje, jer osim što roditelji dobijaju sat, dva mira da završe neke obaveze, dete za taj period provodi zaista kvalitetno vreme. 

Sanja nema konkretan savet za žene koje žele istovremeno biti poslovne žene i posvećene majke ili partnerke. U tom izazovu se nalazi svakoga dana i nema savršenog recepta.

Balansiram, ali jedno je sigurno srećna žena je i srećna majka i srećna supruga. Tako da,  potrudite se da budete srećne i zadovoljne sobom.