Društvo

Od sledeće godine nova vakcina za osmake protiv velikog kašlja: Da li će to sprečiti umiranje beba od te bolesti u Srbiji?

FOTO: Envato elements

FOTO: Envato elements

U kalendar obavezne vakcinacije biće uvedena još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja za decu u osmom razredu osnovnih škola u Srbiji.

Potvrđujući ovu informaciju za Danas, Slavica Maris, epidemiolog i načelnica jedinice za zarazne bolesti beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje, kaže da je u trogodišnjem Programu nacionalne imunizacije u planu da se 2025. godine u program imunizacije uvrsti vakcinacija dece u osmom razredu komponetom pertusis vakcine.

„To bi zaista bilo značajno jer su najugroženije bebe. Ako smo mi zaštićeni i oni koji čuvaju bebe, one neće imati problem. Najznačajnije nam je da sačuvamo novorođenčad. Deca uzrasta do dva meseca su najosetljivija na veliki kašalj i mogu da razviju najtežu kliničku sliku. Dobra stvar je, kada se bude registrovala ova vakcina, da će moći da se vakcinišu i odrasle osobe“, navela je Maris za Danas.

Ali, zašto smo stigli dovde kada je veliki kašalj u pitanju?
Istovremeno, pulmploškinja Slavica Plavšić pozdravila je najavu Gradskog zavoda za javno zdravlje da se uvede još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja za populaciju dece u osmom razredu osnovnih škola, ali se i osvrnula na aktuelnu realnost, odnosno smrt četiri bebe od velikog kašlja.

Ona za Danas kaže da u 21. veku, u Srbiji koja se nalazi u centru Evrope, ne sme nijedna beba da umre od te infekcije.

„To bi samo moglo da se desi kao incident, kao nepredviđena situacija u posebnim okolnostima. Bolest, koja gotovo nikada nije iskorenjena, pojavljuje se sporadično, ne samo u Srbiji nego i Evropi, ne sme da pređe u epidemiju. Zasita je nedopustivo da umre ijedna beba“, navodi naša sagovornica.

Plavšić dodaje da je način na koji smo saznali za smrti četiri bebe bio potpuno slučajan i šokantan za javnost.

„Doktor iz Instituta za majku i dete, koji je na televiziju pozvan nekim drugim povodom, je maltene uzgred rekao tu informaciju i još mnogo drugih koje su me kao pulmologa ostavile bez teksta. Tako je rekao da u viziti viđa decu sa penumonijama, sa gnojnim izlivima ili empijemima. Ovo poslednje je nešto što ne bi trebalo da se dešava kod dece. Kao da živimo u najzabačenijoj zemlji na svetu. Gde su živela ta deca? Kako su dobila empijem – pita Plavšić koja se bavila lečenjem tog teškog stanja koje neretko završava smrću.

Više teksta pročitajte OVDE.