Društvo

Sindikat Sloga podneo krivičnu prijavu protiv direktora PKC Wiring Systems u Smederevu

FOTO: Boom93/S.Lisac
PKC

FOTO: Boom93/S.Lisac PKC

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu protiv direktora Privrednog društva PKC Wiring Systems iz Smedereva, Nenada Moskića zbog kršenja prava na sindikalno organizovanje i štrajk.

Prijava je, kako je navedeno, upućena nadležnom javnom tužiocu, temeljena na događajima oko štrajka upozorenja od 11. decembra 2023, koji je, uprkos zakonskim osnovama, naišao na snažan otpor uprave.

"Predsednik i potpredsednik sindikata, koji su i predstavnici štrajkačkog odbora u kompaniji PKC, Dragan Vudrag i Ivan Ivković, suočili su se sa pritiscima i disciplinskim merama, što je eskaliralo do njihovog udaljavanja sa posla, direktno kršeći njihova prava", navela je "Sloga".

Taj sindikat je naveo da "zahteva od Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu da pokrene krivični postupak protiv Moskića za povredu prava na štrajk, pojačano krivičnim delom sprečavanja sindikalnog udruživanja".

Prijava je podržana obimnom dokumentacijom i dokazima, ističe urgentnu potrebu za zaštitom radničkih prava i "osvetljava mračnu realnost radnih uslova unutar PKC-a".

"Ovaj slučaj baca još jednu mračnu senku na radnička prava u Srbiji. Radnici PKC imaju najniže plate u industriji delova za automobile i suočavaju se sa masovnim otpuštanjima i mobingom. Otpušteno je više od 300 radnika", rekao je predsednik "Sloge", Željko Veselinović.

On je naveo da se sindikat nedavno dopisima obratio i kupcima PKC Wiring Systems-u Evropi, a obratiće se i međunarodnom sudu.

Veselinović je istakao da očekuje da i pravosuđe u Srbiji adekvatno reaguje na podnete dokaze i svedočenja i u skladu sa tim donese pravednu odluku kojom će se zaštititi prava zaposlenih.