Moj grad

Kineska Nova godina u Smederevu

Foto: Jovana Marković

Foto: Jovana Marković

Sinoć je u Centru za kulturu Smederevo održana manifestacija povodom proslave kineske Nove godine.

Među visokim zvaničnicima iz Smedereva, događaju su prisustvovali Ambasador Kine u Srbiji, gospodin Li Ming, predstavnici kineskog kulturnog centra kao i predstavnici Instituta za Pojas i Put.

“Manifestaciju proslave kineske Nove godine organizujemo drugu godinu zaredom u našem gradu. Povezanost Srbije i Kine negujemo kroz tradicionalno dobre prijateljske odnose i godinama unazad jača saradnja, međusobno poštovanje i solidarnost naša dva naroda”, rekla je gradonačelnica Smedereva, Jasmina Vojinović.

Foto: Jovana Marković

“Ovo je moj drugi put u Smederevu, koje je simbol čeličnog prijateljstva Kine i Srbije. Kineska Nova godina je jedan od najvažnijih praznika koji simbolizuje prosperitet, mir i blagostanje i slavi je petina svetske populacije. Ona potiče iz Kine, ali pripada celom svetu. Zahvaljujem se Smederevu na podršci kineskoj kulturi i nadam se da ćemo imati prilike da i u Kini slavimo srpsku Novu godinu i podstičemo vašu kulturu u našoj zemlji”, istakao je kineski ambasador Li Ming.

Foto: Jovana Marković

Ova 2024. godina je godina zmaja koji je veoma važna figura u kineskoj kulturi, te je manifestacija simbolično počela kratkim filmom o zmaju, nakon čega je usledio bogat kulturno umetnički performans umetnika iz južnog Fuđjana i grada Quanzhou, koji je uvršten na Uneskovu listu svetske baštine, a u Kini je sa čak 945 istorijskih i kulturnih lokaliteta pod državnom zaštitom na svim nivoima.

Foto: Jovana Marković

Program je počeo plesom u čast cvetova koralnog drveta koji su simbol grada Quanzhou-a, nakon čega je usledila simpatična predstava lutkarskog pozorišta koje ima tradiciju dugu više od 2000 godina. To je prvi kineski projekat koji je uvršten na Uneskovu listu izuzetnih praksi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Tačka “Zvuci sa juga-dražesni prolećni zraci sunca” je 2009. godine takođe dobila status nematerijalne kulturne baštine.

Foto: Jovana Marković

 

Publika je imala prilike da uživa i u operi “Lutanja mladog plemića”, i  prezentovanju borilačke veštine Vi Cu Ćuen. Svaka tačka, koja je bila puna boja, pokreta i tradicionalnih melodija, pozdravljena je gromoglasnim aplauzom publike koja je popunila veliku salu Centra za kulturu. 

Piše Jovana Marković, dopisnica Boom93 iz Smedereva