Društvo

Sloga: Nezakonito otpušteni sindikalni aktivisti zbog zalaganja za prava radnika PKC-a

FOTO: Boom93/S.Lisac
PKC

FOTO: Boom93/S.Lisac PKC

Dragan Vudrag, predsednik sindikata Sloga u smederevskoj kompaniji PKC, i Ivan Ivković, predsednik štrajkačkog odbora, nezakonito su otpušteni jer su štititli prava radnika, saopšila je danas Sloga.

"Otkazi su im uručeni juče, izrečeni pod neosnovanim i apsurdnim izgovorima, među kojima je tvrdnja da nisu članovi sindikata i da nisu na vreme podneli određena dokumenta, uprkos činjenici da su redovno plaćali članarinu i posedovali sve potrebne dokumente od sindikata Sloga i Ministarstva rada", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je takav postupak rukovodstva fabrike autodelova PKC, koja je u vlasništu finskih investitora,"vrhunac bahatosti i nepoštovanja ustavnih i zakonskih prava radnika u Srbiji".

"Svedoci smo očiglednog kršenja radničkih prava i otpuštanja predstavnika sindikata u trenucima kad se najviše bore za poboljšanje zarada, uslova rada i bezbednosti zaposlenih, koja je trenutno na zabrinjavajuće niskom nivou", rekao je predsednik Sloge Željko Veselinović.

On je kazao da je PKC, poznat po niskim zaradama koje su najniže u autoindustriji u Srbiji, mobingu i maltretiranju radnika, kao i čestim otpuštanjima, "sada dodao još jednu crnu tačku na svoj već narušeni imidž".

"Situacija u kojoj se radnici nalaze je alarmantna – rade u lošim i nebezbednim uslovima, a dodatno su izloženi ponižavajućem tretmanu, posebno žene, kojima je čak sugerisano da koriste pelene kako bi manje odlazile u toalet", navodi se u saopštenju Sloge.

Taj sindikat je podneo krivičnu prijavu protiv generalnog direktora PKC-a Nenada Moskića i najavio dalje pravne i sve druge korake protiv kompanije.