Kultura

Film "Jadna stvorenja" ovog vikenda na repertoaru Bioskopa CzK

Foto: YouTube printscreen/MegaComFilm

Foto: YouTube printscreen/MegaComFilm

Nesvakidašnje ostvarenje Jorgosa Lantimosa, film "Jadna stvorenja", ovog vikenda je na repertoaru Bioskopa Centra za kulturu Požarevac. Pored ovog filma, planirane su projekcije još pet filmova.

Film „Jadna stvorenja“ osvojio je Zlatnog lava, glavnu nagradu na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji, gde je i imao i svetsku premijeru.

Ovo je priča o mladoj ženi Beli Bakster kao centralnoj figuri koju brilijantni naučnik dr Godvin Bakster ponovo vraća u život. Ulogu Bele Bakster tumači glumica Ema Stoun. Za ovu ulogu nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju glumicu u žanru komedije ili mjuzikla.

Nakon reanimacije Bela je sposobna ponovo da živi, iako nespretna i detinjasta u početnim etapama napretka, pod Bakterovom zaštitom ona je željna da sve iznova uči.

Ipak, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, zajedno sa uglađenim i razvratnim advokatom Dankanom Vederbernom beži od kuće, u vrtoglavu avanturu. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu

Film je nominovan u 11 kategorija za nagradu Oskar, uključujući i nominaciju za najbolji film godine.

Baziran je na adaptaciji istoimene knjige škotskog pisca Alasdira Greja.

U Bioskopu Centra za kulturu "Jadna stvorenja" prikazivaće se 10. februara u 20.30 časova i 11. februara u 20 časova.

Na repertoaru su i sledeći filmovi: 

  • „Ružica i kamena trolica“ ⎯ 9, 10. i 11. februar u 14 časova;
  • "Divno venčanje" ⎯ 9. februar u 15.30 časova;
  • "Poslednja noć ljubavi" ⎯ 9. februar u 17.30 časova i 10. februar u 15.30 časova;
  • "Nedelja" ⎯ 10. februar u 18 časova i 11. februar 17.30 časova i
  • "Živi i zdravi" ⎯ 9. februar u 20 časova i 11. februar u 15.30 časova.

„Ružica i kamena trolica“ je animirani film danske rediteljke Karle Nor Holmbak. Ružica je cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm i zato ga nikada nije pronašla. Međutim, porodica miševa koja živi ispod Ružičinog grma veruje da imaju rešenje.

Gospodin i gospođa Maus žele da se Ružica uda za njihovog sina Karla. Pre venčanja spašava je leptir Svila i njih dvoje brzo postaju prijatelji. Kada je Svila kidnapovan od strane kamene trolice, Ružica konačno mora da prevaziđe svoje strahove od svega i usuđuje se da spase svog prijatelja.

"Divno venčanje" je romantična komedija, nastavak napete ljubavne priče po istoimenom romanu - između Ebi, devojke koja beži iz prošlosti, i Trevisa, lošeg dečka kojeg upoznaje na koledžu. U nastavku ove romanse saznajemo kako je Ebi, junakinja filma The Wonderful Doom, postala gospođa Medoks. Ljubitelji Ebi i Trevisove romanse dobiće odgovore na sva svoja pitanja o danu (i noći) njihovog venčanja u ovoj burnoj priči.

"Poslednja noć ljubavi" je nagrađivani italijanski triler. Autentični sicilijanski i kalabrijski dijalozi pojačavaju ceo utisak urbane džungle u kojoj se radnja odvija.

Policijski poručnik Franko Amore pozvan je da istraži pucnjavu u kojoj je poginuo njegov najbolji prijatelj i dugogodišnji partner, a koja se odigrala tokom pljačke dijamanata.

Ionako težak zadatak otežava činjenica da je ovo Amoreova poslednja noć pred penzionisanje.

Film "Nedelja" prikazuje život Džeja Ramadanovskog od najranije mladosti, pa sve do velikog uspeha koji je ostvario, od 1976. do 1992. godine.

Ulogu Džeja kao deteta tumačio je Alen Selimi, a ulogu odraslog Džeja tumačio je Husein Alijević Husa. Obojica se prvi put pojavljuju na filmu.

Glumačku ekipu, pored njih, čine i Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Zlatan Vidović, Milica Janevski, Maša Đorđević i dr.

Iako nije imao lako detinjstvo, koje je proveo uglavnom na ulici ili u popravnom domu, Džej je uspeo da zauzme svoje mesto na muzičkoj sceni.

Reditelj filma je Nemanja Ćeranić.

Film "Živi i zdravi" rađen je u kopodukciji šest država. Partneri su Adriatic  Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.  Režiju potpisuje crnogorski reditelj Ivan Marinović.

Film prikazuje priču o buntovnoj mladi Dragani, koja dva dana pre svadbe odlučuje da neće da se uda. Međutim, sve je spremno: rodbina je pozvana, pokloni kupljeni, muzika je plaćena. Za Lesa, strogu i surovu glavu mladoženjine porodice, nema govora o otkazivanju. Svadba mora da se desi, on svoj obraz pred narodom neće tek tako izgubiti.

Zanesen romantičnom idejom o braku i ljubavi, mladoženja Momo se nada da će mlada zaista ostati. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.

Cena karte za film "Nedelja" iznosi 300 dinara. Za sve ostale filmove cena karte je 250 dinara.

Karte se mogu kupiti na Biletarnici Centra za kulturu. Biletarnica od utorka do petka radi od 8 do 20 časova. 

U subotu, 10. februara, Biletarnica će raditi pd 13 do 20.30 časova, a u nedelju, 11. februara, od 13 do 20 časova.