Društvo

Škola roditeljstva: Stručna pomoć na dohvat ruke, odziv trudnica slab

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Škola roditeljstva

FOTO: Boom93/N.Stojićević Škola roditeljstva

Cilj Škole roditeljstva koja u požarevačkom Domu zdravlja postoji od 2016. godine, jeste da mlade roditelje upozna sa svim onim što je potrebno da znaju o trudnoći, porođaju i nezi deteta posle porođaja.

U školi roditeljstva koja je osnovana uz pomoć donacije vode Rosa, postoji tim koji je sastavljen iz više specijalista, zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika koji obrađuje različite teme koje su potrebne za trudnicu u vezi sa porođajem i negom deteta. Na sajtu Doma zdravlja postoji deo koji se odnosi na Školu roditeljstva, gde sve zainteresovane žene mogu da vide koja se predavanja održavaju, ko su predavači i termini.

Pored ovakvog načina informisanja, svaki ginekolog pri prvoj poseti u Savetovalištu, trudnicama uručuje katalog škole roditeljstva koji sadrži sve vrste predavanja i psihofizičke pripreme za porođaj koje mogu dobiti, pojašnjava načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena, Vesna Lakić.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Škola roditeljstva

“U početku smo imali veliki odziv i onda nam se desila infekcija kovid virusom koja je to malo zaustavila. U saradnji sa Službom patronaže uradili smo projekat o školi roditeljstva koji je finansirala Svetska banka i zahvaljujući njoj smo dobili sredstva da tri patronažne sestre Doma zdravlja završe edukaciju za psihofizičku pripremu za porođaj. Trudnice u šestom mesecu trudnoće kreću I dolaze sve do odlaska na porođaj. Radi se tri puta nedeljno, a patronažne sestre se dogovaraju sa njima ko će u kom terminu doći. Mi ginekolozi kad trudnica uđe u šesti mesec trudnoće ponovo pričamo o psihofizičkoj pripremi za porođaj i time stvari usmeravamo na psihofizičku pripremu za porođaj pri čemu se trudimo da ne propustimo nijednu trudnicu koja je prvi put trudna tako da se ona na adekvatan način pripremi za porođaj i za dolazak deteta”, navodi Lakić.

Prema rečima načelnice, odziv trudnica u odnosu na ukupan broj na godišnjem nivou je veoma mali, oko 10 odsto od ukupnog broja. S druge strane, trudnice koje su zainteresovane, dolaze do pred sam porođaj.

Foto/ T.S. dr Vesna Lakić načelnica ginekološke službe
Foto/ T.S. dr Vesna Lakić načelnica ginekološke službe

“Ako pretpostavimo da od njih 530 godišnje, polovina je sa prvim detetom, znači trebalo bi negde bar 200 trudnica da prođe psihofizičku pripremu za porođaj, i to bi bilo adekvatno. Ono što hoću da naglasim je da je edukacija potpuno besplatna, znači preporučena i dobrovoljna. Imamo trudnice koje nisu sa naše teritorije, zainteresovane su i njima nije teško da dođu iz drugog grada i da pohađaju pripremu za porođaj, dok imate trudnicu koja živi preko puta Doma zdravlja i njoj je teško da dođe. Ne znam da li je njima lakše to što će informacije o porođaju pročitati na društvenim mrežama. Možda je to razlog da više veruju društvenim mrežama, a trebalo bi da bude suprotno”, navodi Lakić. 

Svoje iskustvo podelila je i Maja Miljković koja se porodila pre godinu i po dana i koja je prošla psihofizičku pripremu u Školi roditeljstva. Najveću pomoć dobila je kako kaže oko dojenja, jer je to uvek najveći izazov za porodilju.

“Jako mi je pomoglo. Jednom nedeljno sam išla i s obzirom da mi je prva trudnoća, dobila sam dosta korisnih informacija, ne samo u vezi porođaja, vec i dojenja, vežbi za pripremu za porođaja. Čitava psihofizicka priprema za porođaj i posle. Svima sam preporučivala da obavezno idu. Patronažne sestre su bile divne i odgovarale na sva naša pitanja i nedoumice. Učile smo da presvlačimo bebu, kako da pravilno dišemo, kako se obrađuje pupak kad se dete rodi, kako se kupa i šta raditi kada izađemo iz porodilista dok ne dođe patronažna sestra u obilazak”, navodi ona za Boom93. 

Patronažne sestre koje učestvuju u Školi roditeljstva su u cilju boljeg informisanja trudnica otvorile naloge i na društvenim mrežama, nakon čega se broj trudnica povećao.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Škola roditeljstva

“Polivalentna patronažna služba vodi program prvi dan u kući svake srede od 12 sati, gde mogu da dođu trudnice i njihovi partneri, da ih upoznamo sa svim onim stvarima koje ih očekuju od odlaska u porodilište, šta treba da spreme za tu torbu i sve ono što ih čeka prvog dana kada beba stigne, odnosno novi član porodice u kuću. Od 2020. godine smo deo tima Škole roditeljstva i radimo psihofizičku pripremu za porođaj”, navodi Slavica Nikolić, glavna sestra patronažne službe.

Iskustvo patronažnih sestara je pokazalo, da kada odu u prvu posetu nakon porođaja, ženama koje su prošle Školu roditeljstva je lakše da se snađu.

"Patronažna sestra dolazi, drugog dana od izlaska iz porodilišta, imamo pet obaveznih poseta i ono što je neko naše iskustvo, mnogo im je lakše bilo i da se pripreme za odlazak u porodilište. Napravile smo jedan spisak neophodnih stvari za tu torbu koja im je neophodna. Spisak stvari koje treba da kupe kada dođe novi član, tako da im je i taj deo olakšan, a olakšan im je deo vezan i za sam porođaj i za laktaciju koja kreće još u porodilištu. Uglavnom su te posete, da kažem, prema mom iskustvu, bile nekako mnogo lakše”, navodi Nikolić.

FOTO: Boom93/J.Milenković
Škola roditeljstva

Trudnice tokom predavanja u Školi roditeljstva uče kako da pripreme dojke, kako da svaki put bebu stave na grudi. Dobijaju informacije i podršku da budu svesne da laktacija, posebno kod prvorotki, može da krene tek po izlasku iz porodilišta. 

“Ako smo bar jednoj ženi koja je došla ovde pomogli da kasnije doji svoju bebu, onda smo uspeli, a verujem da jesmo”, zaključuje patronažna sestra.

FOTO: Boom93/J.Milenković
Škola roditeljstva