Društvo

Svetski dan pice: Kako je nastala?

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Svetski dan pice obeležava se devetog februara u čast najpoznatijeg italijanskog specijaliteta.

Napolitancima je bila potrebna jeftina hrana koja se mogla brzo pojesti. Pica — testo sa prelivima koje se može jesti za svaki obrok ispunila je ovu potrebu. Ove rane pice su imale ukusne prelive kao što su paradajz, sir, ulje, inćuni i beli luk.

Godine 1861. Italija se konačno ujedinila, a kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. godine. Legenda kaže da je putujućem paru postalo dosadno zbog njihove stalne francuske kuhinje i zatražili su asortiman pica iz gradske picerije Brandi, osnovane 1760. godine. Specijalitet u kome je kraljica najviše uživala zvala se pica mocarela, koja se sastojala od testa prelivenog mekim belim sirom, crvenim paradajzom i zelenim bosiljkom. Od tada, ovaj poseban izbor preliva nazvan je pica margarita.

Takođe, većina naših korisnika na Instagram stranici Boom 93 se opredelila za picu margaritu.

FOTO: Instagram printscreen 

 

Međutim, čak i uz kraljičinu ljubav prema jelu, pica će ostati malo poznata izvan granica Napulja sve do 1940. godina Preko okeana, imigranti iz Napulja su u Ameriku, a pogotovo Njujork preneli recept ovog obožavanog specijaliteta. 

Danas se pica pravi na svim krajevima sveta, a prilozi idu od onih najjednostavnijih, pa sve do ananasa, pa i slatkih pica.