Društvo

Požarevac i ove godine u “Ritmu Evrope”

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Grad Požarevac će i 2024. godine učestvovati na muzičkom festivalu za decu i omladinu “Ritam Evrope”.

Ovogodišnji Festival “Ritam Evrope” održaće se u oktobru u Kikindi.

Kako je na konferenciji za medije rekao David Makević, izvršni direktor televizijskog programa “Ritam Evrope”, audicije će se održati u martu i aprilu ove godine.

“Deca će se selektovati prvo u svakom gradu pojedinačno, a nakon toga, u saradnji sa našim edukatorima i instruktorima, radićemo but kampove, koji za cilj imaju podsticanje njihovih talenata i implementaciju celog znanja koje je potrebno za realizaciju televizijskog prenosa. Što se tiče daljih tačaka organizacije same audicije, to ćemo sprovoditi preko nadležnih službi grada i u saradnji sa direktorima osnovnih i srednjih škola”, rekao je Makević.

Foto: J. Milenković/Boom93

Požarevac je na ovom takmičenju učestvovao i 2023. godine.

“Mi smo među 23 grada iz Srbije koja su učestvovala u Zrenjaninu, koji je bio domaćin prošlogodišnjeg ’Ritma Evrope’. Mi kao grad zauzeli smo ponosno četvrto mesto. Ostaje žal zato što nismo bili prvi. Zaista smo imali očekivanja visokog plasmana, jer su deca koja su prezentovala Grad Požarevac bila izuzetno talentovana i nismo se ni najmanje obrukali. Bez obzira na to što nismo uspeli u tome, u 2024. godini mi ćemo takođe kao grad Požarevac podržati ovaj projekat”, rekao je gradonačelnik Saša Pavlović.

Foto: J. Milenković/Boom93

Podsetimo, grupa devojaka iz plesne škole „Rojal“, na čelu sa Anđelom Stojković na prošlogodišnjem Festivalu „Ritam Evrope“ ušla je u pet prvoplasiranih ekipa, i na taj način stekla pravo da se takmiči u superfinalu koje se održava u Strumici, u Severnoj Makedoniji, gde će se takmičiti sa predstavnicima iz Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije. Finale će se održati u martu 2024. godine.

Cilj ovog festivala je podsticanje i razvijanje mladih talenata.

“Mi pripadamo onom možda nepopularnom sistemu, a to su mladi, to je kultura, to je umetnički ples, i to je pevanje. Ali, kada naučite mlade ljude da pevaju i da plešu, oni samim tim postaju mnogo bolji ljudi. Ne može onaj ko peva igra da bude loš čovek. I to je tako zapisano u DNK čoveka”, rekao je Igor Karadarević, direktor televizijskog programa “Ritam Evrope”.

Foto: J. Milenković

Festival „Ritam Evrope” organizuje TV Prva, na kojoj se i emituje u oktobru. Pored Srbije, festival se organizuje i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Ovo dečje muzičko takmičenje podržano je od strane ambasadora zemalja Evrope, Izraela i Australije.

Takmičenje izgleda tako što deca iz jednog grada pevaju jednu od evrovizijskih pesama, predstavljajući zemlju čiju pesmu izvode. Pobednici kao nagradu dobijaju putovanje u zemlju čiju su pesmu izveli, a grad odakle deca dolaze postaje domaćin sledećeg festivala „Ritam Evrope”.