Društvo

Vremenska kapsula: Učenici zakopali pisma koja su pisali sebi u budućnosti

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Ovogodišnja generacija petaka u Osnovnoj školi “Sveti Sava” zakopala je vremensku kapsulu sa pismima koja će ponovo pročitati za tri godine kada budu odlazili iz osnovne škole.

Ideja o zakopavanju vremenske kapsule potekla je od nastavnika srpskog jezika u ovoj školi Slobodana Jotića, kome je ovo treća generacija sa kojom realizuje svoj projekat. Na samom početku nastavnik je učenicima pročitao svoje pismo koje je takođe stavljeno u kapsulu.

“Bila mi je generalno ideja i motiv to da oni stvaraju odgovornost prema svojim željama i onda mi je palo na pamet da bi to mogli da uradimo na taj način. A inače postoji nastavna jedinica u srpskom jeziku gde oni pišu pismo sebi. I onda sam spojio to pismo i to da u njemu bude neko zaveštanje, nešto za budućnost”, pojašnjava Jotić.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U vremenskoj kapsuli nalaze se pisma učenika koja su oni napisali samima sebi, a u kojima su sebi poslali poruke i želje za budućnost.

“Ono što je cilj i ideja ovog mog projekta je da oni budu svesni da imaju neke izazove koje treba da reše u narednom periodu. To znači da bi bilo lepo da oni te svoje poruke i želje koje su samima sebi napisali i ostvare. Ja se nadam da će te želje da ih obavezuju i da sve to što su sami sebi poželeli za budućnost postane za njih jedna vrsta znaka u kojem će oni moći da vide svoje buduće ciljeve koje će stvariti”.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Svoju vremensku kapsulu do sada su otkopale dve generacije osmaka koje su završile osnovnu školu, a nastavnika smo pitali kakve su im bile reakcije kada su nakon tri godine pročitali ono što su sebi poželeli kao petaci. Oni su svoja pisma čitali na poslednjem času srpskog jezika u osmom razredu.

“Postoji jedan ambivalentan odnos prema tome. Zato što neki znaju da nisu ispunili svoja očekivanja i ne žele da čitaju svoje reči. Ideja ovoga suštinski i nije da oni to jednog dana pročitaju, nego da razmišljaju o tome šta su sebi poručili. Pa ako su rekli da ću da smršam, onda ću se truditi da smršam. Ako su rekli da će biti odlični, trudiće se da budu odlični. Oni koji ispune svoje želje, vole da im se pročita njihovo pismo”, zaključuje nastavnik.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Sadašnji petaci su sebi uglavnom poželeli da imaju dobre ocene, postanu bolje osobe, imaju puno drugova, ali i da smršaju. Kako kažu trudiće se da te svoje želje u narednom period i ostvare, a neki od njih su već počeli da rade na tome, a da li će za tri godine želeti da njihova pisma budu pročitana, ili će biti razočarani, ostaje im da o tome razmišljaju.