Društvo

Upoznavanje učenika sa planinarenjem

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Planinarski klub “Vukan” obišao je Osnovnu školu “Sveti Sava” u Požarevcu i učenicima prezentovao svoje aktivnosti.

“Planinarski klub ’Vukan’ prezentovao je našim učenicima, deo njihovih aktivnosti, čime je želeo da ih pobliže upozna sa tim šta sve može planinar da uradi i na koji način mogu da postanu planinari”, rekla je Margareta Sekulović, direktorka OŠ “Sveti Sava”.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kako je za Boom 93 rekao Novica Mitić, predsednik Planinarskog kluba “Vukan”, želeli su da učenike upute u osnove planinarstva, da prezentuju aktivnosti koje imaju u klubu, kao što su treking liga i planinarska orijantacija, kao i decu sjedine sa prirodom.

"Upravni odbor Kluba Planinarkskog kluba Vukan je u svom planu za 2024. godinu predvideo da obiđemo sve škole u opštini Požarevac - od OŠ “Jovan Cvijića” u Kostolcu, preko OŠ “Kralj Aleksandra” i svih drugih škola. Ukratko smo napisali malo obrazloženje i informacije o svom klubu i dali smo svim našim budućim učenicima da pogledaju o čemu se radi, da slušaju prezentaciju i nadam se da će neko od njih pristupiti našem klubu”, rekao je Mitić.

Foto: S. Lisac/Boom93

Planinarski klub “Vukan” postoji 64 godine. Prošle godine, uz Planinarski savez Srbije i Planinarsko društvo „Gornjak“, bio je domaćin Dana planinara Srbije, koji su se održali u selu Žredlo, okupivši više od 1000 učesnika.

Tročlana ekipa planinara, među kojima su dva Požarevljanina, Milan Stojanović i Ivan Ciger, 10. avgusta 2023. godine uspeli su se na Monblan, najviši vrh Alpa. O ovom podvigu razgovarali smo sa Milanom Stojanovićem.  

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93