Društvo

Ministarstvo odbrane: Ne razmatramo pomerenje granice za odlazak u penziju

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se u ovom trenutku ne razmatraju izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije kojim bi se promenila zakonska granica za odlazak u penziju, niti smanjio iznos otpremnina koje se u tim slučajevima isplaćuju.

Takođe se, dodaju iz Ministarva, ne razmatra izmena podzakonskih akata koji regulišu način obračuna jubilarnih nagrada za profesionalne pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministarstvo je reagovalo na pitanje Vojnog sindikata koje su im javno uputili, a povodom nezvaničnih informacija do kojih su došli o izmeni i dopuni Zakona o Vojsci kojima će se predvideti da se diže starosna granica za odlazak u penziju.

„Ukazujemo da najnovije saopštenje Vojnog sindikata sadrži niz spekulacija na pomenute teme kao i pogrešna tumačenja normativa poput onog – da se iznos otpremnina reguliše podzakonskim aktima čija se izmena, navodno, priprema. Naime, ovo pitanje uređeno je Članom 88. Zakona o VS, čija se izmena, ponavljamo – ne razmatra“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsećaju da i „postojeća zakonska rešenja omogućavaju produžetak profesionalne vojne službe ukoliko za to postoji potreba i saglasnost lica kome se na taj način odlaže odlazak u penziju“.

„Današnje saopštenje Vojnog sindikata koje sadrži neproverene i netačne informacije u vezi sa pitanjima statusa i standarda pripadnika MO i VS jeste ponovni neuspeli pokušaj da se dezinformišu naši pripadnici i celokupna javnost“, demantovali su oni.