Društvo

Danas se obeležava Svetski dan radija

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Širom planete danas se obeležava Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža.

„Ono što je presudno za radio u odnosu na sve druge medije je to da uvek možeš da radiš nešto drugo dok je prisutan. Možeš da voziš auto, možeš da čitaš, čak i da gledaš televiziju. To je specifičnost radija kao sekundarnog medija, koji ti dozvoljava da radiš bilo šta drugo, a ujedno da slušaš radio“, govorio je novinar Dušan Mašić, jedan od najboljih poznavalaca i zaljubljenika u radio, koji nažalost dve godine nije sa nama.

Ovaj dan se slavi od 1937. godine i njime se želi podsetiti na važnost radija kao medija. Radio je prvi elektronski medij masovne komunikacije i od svog nastanka ima ključnu ulogu u širenju informacija, zabave i kulture.

FOTO: A. Stepanović

 

Zahvaljujući tehnološkom napretku, radio je danas dostupniji nego ikada, omogućavajući slušaocima da prate svoje omiljene emisije bilo gde i bilo kada. Ipak, radio ostaje neprevaziđena forma medija, čiji uticaj i dalje raste sa svakim novim danom.

Muzikom koju emituje, radio može širiti dobre vibracije i izazivati emocije kod onih koji slušaju radio. Izazov je spojiti sve to, jer za to treba znanja, talenta, volje, hrabrosti i sredstava.

FOTO: A. Stepanović

 

Pored toga, publika koja ima privilegiju da sluša radijski program sa dobrim i zabavnim voditeljem ima bar nekoliko razloga da bude zadovoljna i srećna…

Ukoliko radio želi da opstane i preživi izazove digitalnog doba, on mora da ostane kreativan i autentičan, brz, precizan, sadržajan, bogat idejama, inovativan, originalan i treba da širi pozitivne vibracije, podstiče aktivizam i mobiliše ljude. U tome i jeste budućnost radija bez obzira da li će se emitovati na nekoj novoj platformi, kao podcast ili na uređaju koji će tek izmisliti…

Neke zanimljivosti o radiju

1. Radio se u početku nazivao “bežična telegrafija”.
2. Reč “brodkasting”, koji se odnosi na emitovanje radio transmisija, originalno je poljoprivredni termin i označava posipanje semenki.
3. Džejms Кlark Maksvel je 1869-ih godina predvideo radio talase i emitovanje radio programa.
4. Giljermo Markoni je napravio prvi uspešan prenos radio talasa 1901. i 1902. godine.
5. Naredne godine, 1903. Markoni je sprečio da predsednik SAD Ruzvelt pošalje radio poruku Edvardu VII.
6. Pre Markonija, i drugi, uključujući Nikolu Teslu i Hanriha Herca, tvrdili su da su izmislili radio transmisije.

7. Zvanična istorija beleži 31/8/1920. Кao datum zvaničnog rađanja radija kao medija. Tog dana u Pitsburgu, USA je zvanično počela sa radom radio stanica КDКA.
8. do 1922. godine, posedovanje radio licence u Velikoj Britaniji koštalo je 10 šilinga. BBC se iste godine oglasio kao prva britanska radio stanica
9. Zvanično, u UК nije bilo moguće slušati radio bez licence u periodu od 1922. do 1971. godine.
10. Markoni je dobio 1909. godine Nobelovu nagradu za “doprinos u razvijanju bežične telegrafije”.

Zato, danas, u čast Međunarodnog dana radija, neka nas Radio Boom 93 podseti na njegovu važnost u našim životima. Slušajte radio, podržavajte lokalne radio stanice i uživajte u dobrom zvuku!

FOTO: A. Stepanović