Hronika

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro u zatvoru

Foto: YouTube printsceen/The Wall Street Journal

Foto: YouTube printsceen/The Wall Street Journal

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, oštar kritičar politike predsednika Rusije Vladimira Putina, preminuo je danas u zatvoru u Jamalo-Neneckom regionu, saopštilo je regionalno odeljenje Federalne kazneno-popravne službe (FSIN), javljaju ruski mediji.

Osuđen na ukupno 30 godina zatvora na osnovu optužbi za ekstremizam i prevaru, Navaljni (47) je preminuo nakon šetnje u zatvorskom krugu. Pozlilo mu je, izgubio je svest, a hitna medicinska pomoć je bezuspešno pokušala da ga revitalizuje, prenela je Ria novosti.

"Urađena je neophodna reanimacija, ali nije dala pozitivne rezultate. Lekari su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", navedeno je u saopštenju.

Federalna služba saopštila je i da je o smrti Navaljnog obavešten Putin.

"To je prijavljeno predsedniku. FSIN sada preduzima korake koje treba preduzeti u takvoj situaciji prema pravilima koja postoje. Nemam više šta da kažem", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Navaljni je uhapšen početkom 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde se lečio od trovanja.

U martu 2020. godine pao je u komu i prebačen je u Nemačku na lečenje, a prema zaključcima evropskih laboratorija, otrovan je sovjetskim nervnim otrovom "novičok" koji mu je, kako se pretpostavljalo, podmetnula ruska Federalna služba bezbednosti. Oporavio se i vratio se u Rusiju u januaru 2021. godine, ali je odmah potom uhapšen.

Navaljni je najpre osuđen na zatvorsku kaznu na osnovu optužbi za nepoštovanje i proneveru putem prevare, što su on i njegove pristalice odbacili kao neosnovane i politički motivisane tvrdnje.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih kancelarija označene su potom kao "ekstremističke organizacije" i zabranjene su nakon njegovog hapšenja. To je dovelo do novog postupka protiv njega na osnovu optužbi za ekstremizam, nakon čega mu je u avgustu 2023. godine zatvorska kazna produžena 19 godina, a iz zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem u Vladimir regionu poslat je u decembru 2023. godine u još strožu ustanovu s "posebnim režimom" u ruskom arktičkom regionu.

Navaljni je početkom 2010-ih vodio demonstracije opozicije protiv politike Kremlja, a 2013. godine osvojio je 27 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, koji su ocenjeni kao nedemokratski.