Društvo

Najviše požara na otvorenom usled paljenja biljnih ostataka

FOTO: Boom93/T.Spasojević 
Vatrogasci

FOTO: Boom93/T.Spasojević Vatrogasci

Na području Policijske uprave u Požarevcu, u poslednjih sedam dana pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona Požarevac intervenisali su na 32 požara, od kojih je 26 bilo na otvorenom prostoru.

Prema rečima Stojana Makića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

On je od većih požara izdvojio onaj koji se dogodio 15. januara u mestu Manastirica na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, gde je goreo stambeni objekat površine oko 100 kvadrata, i gde je jedno lice povređeno.

"Požar je uspešnom intervencijom lokalizovan i ugašen. Zatim, imali smo požar koji se dogodio dana 7.2. u Žagubici, gde su gorele dve prostorije površine oko 40 kvadrata, i tu je bio ugrožen ceo stambeni objekat i susedni objekat. Na intervenciji su učestvovali naši vatrogasci sa dva vozila. Požar stambenog objekta u mestu Veliko Crniće 25.1. gde je jedno lice zadobilo opekotine šake i lica. Zatim požar stambenog objekta u Požarevcu 29.1. gde je takođe jedno lice sa opekotinama šake i lica", naveo je Makić.

Podsetio je da je ipak najviše požara na otvorenom, usled paljenja biljnih ostataka na njivama i poljima.

"U požaru u mestu Krivača na teritoriji opštine Golubac, gorelo je oko 15 hektara trave i niskog rastinja. Obzirom da se radilo o većoj površini zahvaćenoj požarom, u gašenju požara učestvovala su i dva pripadnika iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Golupca, sa svojim vozilom. U kući u mestu Radenka imali smo 10.2. požar koji je zahvatio oko 10 hektara trave i niskog rastinja. Zatim požar u naselju Duboka, 11. 2. znači to je sve bilo za vikend, gorelo je oko 10 hektara trave i niskog rastinja. Na ovim požarima na otvorenom prostoru nije prouzrokovana veća materijalna šteta. Otežavajuća okolnost na požarima na otvorenom prostoru su jak vetar i nepristupačnost terena. Moramo ovom prilikom napomenuti da je apsolutno neshvatljivo spaljivanje biljnih ostataka i smeća u uslovima jakog vetra. Pritom znajući da se pod takvim okolnostima požar ne može kontrolisati ili veoma teško, niti lako ugasiti. Čak i našim profesionalnim radom u otvorenom gašenju požara, kamoli ličnim nekim angažovanjem. Ovakve radnje naravno mogu prouzrokovati nepredvidljive i nesagledive posledice po životu zdravih ljudi, životinja i materijalne imovine kao i šire okoline. Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire i zahvataju velike površine, zbog čega predstavljaju opasnost za nastanak veće materijalne štete na građevinskim objektima, infrastrukturi i šumskim kompleksima, ali i opasnost po život i zdravlje".

Veliki broj intervencija neminovno uzrokuje enormno velike troškove materijalno-tehničkih i finansijskih izdataka, kao i angažovanje većeg broja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, nakon lokalizovanja i gašenja požara tim intervencijama.

Za nepoštovanje odredbi Zakona, kojim je zabranjeno spaljivanje biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, za pravna lica predviđena je kazna u iznosu od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara, a za fizička lica do 10.000 dinara. Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Na pitanje da li je do sada neko kažnjen zbog spaljivanja biljnih ostataka na otvorenom, kako bi se ovakvi požari smanjili, Makić navodi da je nedavno napisana prijava.

"Skoro smo napisali prekršajnu prijavu licu koje je palilo biljne ostatke na otvorenom prostoru na svojoj njivi. To je bilo pre par dana. Policija radi isključivo na osnovu dokaza. Znači operativnim radom, svedočenjem i neposrednim opažanjem. To su uslovi za dokazivanje, odnosno podnošenje tog prekršnog postupka ili nekog krivičnog dela", zaključuje načelnik.