Društvo

Katarina Žegarac Ilić: Treneri su najbolji primer, biti fit znači dobro se osećati u svom telu (VIDEO)

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Balansiranje između različitih uloga u životu zahteva praksu i prilagodljivost, ali uz pažljivo planiranje, može se pronaći vreme za sve što vam je važno. Najvažnije je da budete svesni svojih prioriteta, prilagodljivi, te da pažljivo planirate i organizujete vreme. Naročito ako u vašem životu postoji nekoliko uloga.

To navodi Katarina Žegarac, majka, profesorka fizićkog vaspitanja, fitnes trener sportskog udruženja za rekreativno i korektivno vežbanje Fit 012, kao i licencirani trener plivanja. 

"Još dok sam bila student, uvek su me interesovali ti grupni treninzi, kardiotreninzi, aerobik treninzi. Posećivala sam razne konvencije, gde su se prikazivali fitnes program. Moj primarni posao je u školi, 20 godina radim kao nastavnik fizičkog vaspitanja. Moj sekundarni posao je moj fitnes biznis. Nisam ga ranije doživljavala kao biznis, nego kao neki hobi. Dok sam bila student na DIF-u, uvek su me zanimali grupni treninzi, aerobni treninzi, kada je to bilo onako in. Posećivala sam razne konvencije  gde su bili fitnes programi, aerobik, high-low aerobic za koji sam se opredelila."

Inače, pored FIT 012, Katarina vodi i Tri Swim plivački klub koji je preuzela od brata, te je pored mnogih zvanja i licencirani trener plivanja. 

Foto: privatna arhivaCaption

Kada uključite vreme za rad, porodične aktivnosti, vannastavne aktivnosti dece i vaše vreme za fitness potrebno je održavati neki svoj raspored koji pomaže da se bolje isplanira vreme. Tu je jako važna podrška porodice. 

"Porodica vam olakšava. Imam podršku i svog supruga i dece. Pomažu mi koliko god da je potrebno. Jedan moj radni dan traje 48 sati, ne 24. Trudim se da svako jutro ustanem u isto vreme, osim vikendom kada spavam možda malo duže. Moj radni dan počinje pre 6 sati ujutru, završava se uveče oko 23h."

Katarina kaže da je najvažnija organizacija, a kao i svaka majka, kao i svaka porodična žena sve te obaveze treba uskladiti.  

"Ravnoteža je u životu najvažnija i ono što je bitno je dobra organizacija. Kada dođem s posla sa časova, najvažnije mi je da vidim moju decu, da porazgovaram sa njima ukoliko je moguće. Zatim, naravno imam obaveze po kući, one koje su primarne, koje svaka žena ima.  A kasnije moram da odem i na moje treninge, koji već kreću od 16.00, 16.30. Do 21.30 sam u sali svakog dana. 

Caption

Kada je reč o treninzima Katarina kaže da sa vežbanjem treba početi odmah, čim se dobije motivacija. 

“Ne treba čekati ponedeljak ili 1. u mesecu.”

"Kod mene ima više programa, individualnih, poluindividualnih, grupnih fitnes programa. Žene su jako zainteresovane za ove prilagođene treninge. Trening prilagodim potrebama svake žene. U zavisnosti da li ima neki problem ili ne. Korektivni tretmani za decu su isto sastavni deo mojih treninga."

Foto: privatna arhiva

S obzirom na to da radi u školi, Katarina je shvatila da su časovi fizičkog nedoovljni za razvoj i rast dece, te je u svoje treninge ubacila i program za decu odnosno korektivni trening. 

"To me je to privuklo i inspirisalo. Korektivni trening za decu je isto sastavni deo mojih treninga i svakom detetu se isto prilagođava vežba i vežbanje koje je važno za njega i za njegov posturalni status. Kada su žene u pitanju, kada one dođu sa nekim problemom, povređenim diskusom, ne može da hoda, ne može da sedne, ne može da legne, veliki izazov je da se ona dovede u jedno funkcionalno stanje. I kada ženu dovedem u funkcionalno stanje, jako sam srećna, a ona je još srećnija od mene." 

"Kod žena je problem istrajnost. Jako malo žena je istrajno zbog tih svojih nekih drugih obaveza i ne mogu da usklade svoje privatne obaveze i one obaveze kojima bi trebalo da se bave. Malo je jako žena koje ostaju u fitnesu i koje usklađuju svoje privatne obaveze i one obaveze koje su važne za njih." 

Žena koja se bavi vežbanjem i radom na sebi može biti izuzetno inspirativan primer drugim ženama. 

Ukoliko dan traje 24 sata, žena 3 sata nedeljno može sebi da odvoji da vežba. Nikada nije kasno početi sa vežbanjem, neka redovna fizička aktivnost. Kod mene vežbaju deca od 6 godina do penzionerki. Najstarija penzionerka ima 75 godina. Mislim da im se svest otvara i da su žene sve više zainteresovane da se posvete sebi.

Vežbanje donosi brojne koristi za fizičko zdravlje, uključujući poboljšanje kondicije, jačanje mišića i kostiju, smanjenje rizika od bolesti srca i drugih hroničnih oboljenja. Decu je jako važno fizički opismeniti.

Deca od malena moraju da znaju koliko je fizička aktivnost važna i koliko je ishrana važna i šta je dobro, šta  loše. Jednog dana će doći na ono što ste ih vi učili i kako ste ih vi vaspitavali.

Žena koja redovno vežba može biti primer drugima kako brinuti o svom telu i održavati zdrav način života. Vežbanje takođe ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjujući stres, anksioznost i depresiju, poboljšavajući raspoloženje i samopouzdanje.

Biti fit znači dobro se osećati u svom telu. Tako da mi svi znamo šta znači i šta doprinosi sva ta fizička aktivnost. Često mislim da smo mi treneri najbolji primer. Važno je da trener bude primer ženama ili kome god. Fizička aktivnost nema alternativu. 

Interesantno je da kod mene vežbaju majke sa decom, poluindividualni trening. Majka vežba sa decom i mislim da je ta majka najbolji primer toj deci. I koliko god deca ne žele da vežbaju, da im je dosadno, majka je taj pokretač. Kada vide nju, onda se i njima stvara ta svest, koliko je to važno i koliko je to dobro. 

Žena koja istraje u svom vežbanju i radu na sebi može biti inspiracija drugima da preduzmu korake ka pozitivnim promenama u svom životu. Njen primer može doprineti stvaranju zajednice koja promoviše zdrav način života i lični razvoj.