Kultura

U susret novom festivalu u Viminacijumu: Radionice plesnih grupa iz Češke i Švedske (FOTO)

Foto: Jelena Anđelković Grašar

Foto: Jelena Anđelković Grašar

U junu 2024. godine u Viminacijumu će se po prvi put održati festival Dancing Histories, na kome će plesne grupe iz nekoliko zemalja izvesti moderni ples inspirisan ovim lokalitetom. Od 17. februara plesne grupe iz Češke i Švedske koje će nastupiti na predstojećem festivalu borave na prostoru Arheološkog parka Viminacijum, gde učestvuju na različitim radionicama. Danas, 19. februara, plesna grupa iz Švedske posetila je Narodni muzej u Požarevcu, gde su se upoznavali sa magijskim predmetima i drevnim tekstilom.

Plesnu grupu je vodio Ilija Danković, saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Kako je rekao za Boom 93, poseta Narodnom muzeju u Požarevcu u sklopu je realizacije velikog evropskog projekta Dancing Histories, koji je pod pokroviteljstvom Evropske unije. U pitanju je program fonda Creative Europe.

“Na prostoru cele Evrope učestvuje mnogo institucija i nekoliko važnih arheoloških lokaliteta. Biće organizovan čitav niz festivala i prvi festival će biti upravo ovde kod nas u Viminacijumu. Ideja je da se plesne grupe u toku tri dana predstave plešući okružene arheološkim lokalitetima, dakle, u jednoj sprezi sa istorijom”, kaže Danković.

Foto: Sanja Lisac
Foto: S. Lisac/Boom93

Prema njegovim rečima, plesne grupe ovih dana dolaze u posete kako bi se inspirisale našom prošlošću, nasleđem i kulturom.

“Ovih dana smo imali brojne sastanke sa različitim organizacijama i posetili smo brojna mesta. Lično sam zadužen za jednu od plesnih grupa. Svaka od ove tri plesne grupe koje će nastupiti od 24. do 26. juna u Viminacijumu dolazi  iz druge zemlje. Plesna grupa sa kojima sam ja je Il Dance iz Švedske i u toku ova tri dana koliko su oni ovde posetili smo lokalno stanovništvo, sastajali smo se sa kulturno-umetničkim društvima i sa Muzičkom školom. Evo nas sada ovde u Muzeju. Ono što oni treba da urade je da se inspirišu, da odaberu tačno na kom će delu lokaliteta nastupiti”, rekao je Danković.

Kada budu nastupali, kompozicija uz koju će plesati biće inspirisana muzičkim motivima sa ovih prostora. Kako objašnjava Danković, i sam ples će biti inspirisan motivima iz tradicije, ali i nekim problemima koje muče ovdašnju lokalnu zajednicu, o čemu su takođe slušali tokom obilazaka.

Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar

Plesne grupe koje će učestvovati na prvom festivalu u Viminacijumu su iz Češke, Bugarske i Švedske.

Svakog od tri dana festivala centralni događaj će biti nastup jedne od plesnih grupa koje se bave modernim plesom. Danković navodi da su učesnici ljudi školovani u toj oblasti, te da će sve biti na visokom umetničkom nivou.

“To neće biti jedini događaj ta tri dana. Svakog dana će biti organizovan celodnevni program, gde će se svi ovi partneri koji su učestvovali ovih dana i koji će učestvovati i na drugim radionicama predstaviti posetiocima, tako da ćemo imati i nastupe kulturno-umetničkih društava. Predstaviće se lokalna tradicija svih nacija i nacionalnosti koje žive na ovim prostorima, a koje su svakako brojne. Viminacijum fest će biti održan u junu, a nakon toga će se održati ovaj festival i biće zaista za svakoga po nešto. Biće predstavljena i kuhinja, i hrana, i odeća, i muzika, ples, tako da mislim da će to izgledati jako lepo”, zaključio je Danković.

Članovi Il Dance plesne grupe koji su posetili Narodni muzej u Požarevcu jesu Izrael Aloni, Viktor Person i Hanom Magdalenom Godl.

Foto: Sanja Lisac
Foto: S. Lisac/Boom93

O razlozima učešća u ovom projektu i utiscima iz Viminacijuma razgovarali smo sa Izraelom Alonijem, umetničkim direktorom IL Dance plesne grupe.

“Il Dance učestvuje u različitim projektima i različitim aktivnostima savremenog plesa u društvu.  To znači da ne stvaramo samo radove u “black box-u” ili u pozorištima, gde postoji distanca između predstave i publike, već nas veoma zanima kako zapravo možemo da stvorimo iskustva koja su više susret predstave i publike. Kažem to zato što smatramo da je veoma interesantno razmišljati o tome kako možemo, na neki način,  da oživimo arheološka nalazišta tako što imamo nastup koji se odvija na prostoru koji nije baš prirodan za ovakvu umetničku formu kao što je savremeni ples”, rekao je Aloni.

Kako kaže, Il Dance je učestvovao u sličnim projektima u smislu veličine i saradnje sa ljudima iz različitih aspekata kulture i umetnosti. Međutim, nikada nisu radili na arheološkim nalazištima.

Budući da će ponovo doći u aprilu i junu, grupa će dosta vremena provesti na prostoru Arheološkog nalazišta “Viminacijum”.

Što se tiče utisaka, Aloni kaže da ima mnogo toga da se nauči i da se doživi. Takođe, imaju priliku da upoznaju nove ljude.

“Veoma je interesantno kako ovde postoje tako izraziti slojevi kulture, jer tu je, naravno, bilo rimsko doba. Imamo neverovatna iskustva upoznavanja sa istorijom rimske zajednice. Imamo još mnogo toga da naučimo o drugim kulturama. Želimo da usvojimo neke stvari i koristimo ih za našu umetnost”, zaključio je Aloni.

Foto: Sanja Lisac
Foto: S. Lisac/Boom93

Nakon posete Narodnom muzeju, usledila je tekstilna radionica u Viminacijumu sa Školom dizajna iz  Beograda. Radionica je posvećena istraživanju kostima, definisanju materijala i oblika specifičnih za lokaciju i lokalitet.

Osim ovih, plesne grupe su učestvovale u aktivnostima kao što su razgledanje grada, storiteling radionice, na kojima su slušali priče o lokalnim legendama, mitovima, pričama oblikovanim zajednicom i sl., zatim u muzičkim i plesnim radionicama. 

Tema i inspiracija prvog Dancing Histories festivala jesu granice: granice u životu, smrti, posmrtnom životu, geografske, pejzažne i vremenske granice, fizičke i društvene granice, a ciljevi su detektovati ih, opisati, interpretirati, prekoračiti i izbrisati ih, navodi se u agendi radionica.

Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar
Foto: Jelena Anđelković Grašar