Društvo

Studenti sa Gradom potpisali ugovore o stipendiranju

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U Svečanim salonima Gradskog zdanja danas, 21. februara, studenti sa prebivalištem na teritoriji grada Požarevca potpisali su sa Gradom ugovore o stipendiranju za školsku 2023/2024. godinu.

Kako je tom prilikom rekao Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca, za dodelu 85 stipendija odobreno je 8,5 miliona dinara u budžetu grada Požarevca.

“Odlukom Gradskog veća, nakon završenog konkursa i po sprovedenoj konkursnoj proceduri, od ukupnog iznosa navedenih sredstava, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 7,9 miliona dinara, i ovom prilikom dodeljuje se sa 79 stipendija. Svi ovi mladi ljudi biće stipendirani iz gradskog budžeta pojedinačnim mesečnim iznosom od 10.000 dinara u periodu od 1. oktobra 2023. godine, pa do kraja juna 2024. godine, kao i za mesec septembar 2024. godine”, rekao je Pavlović.

Foto: J. Milenković/Boom93

Ovi studenti pokazali su veliki potencijal u oblastima koje su čitavom društvu neophodne, istakao je Pavlović.

“Požarevcu je od suštinskog značaja da se oni kao i njihove kolege nekada vrate i svoje znanje iskoriste u svom gradu”, naveo je Pavlović.

Događaju je prisustvovala i nekadašnja stipendistkinja grada, Natalija Lukić Marković. Po zanimanju je master pravnik sa položenim pravosudnim ispitom. Osim što je bila stipendistkinja Grada, na trećoj godini studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Grad joj je finansirao putovanje na stručno usavršavanje iz oblasti sociologije prava u Lisabonu. Danas je zaposlena kao sudijski saradnik u Osnovnom sudu u Požarevcu. 

“Za mene je ovo radno mesto privilegija, zato što u svom rodnom gradu radim ono što volim i za šta sam se školovala. Vama takođe želim da se nakon studiranja vratite u svoj rodni grad, zato što ste vi najbolje što ovaj grad ima i vašim kvalitetom, znanjem i sposobnostima možete da doprinesete daljem razvoju i napretku grada”, rekla je Natalija obraćajući se studentima.

Foto: J. Milenković/Boom93

Podsetimo, najveće interesovanje za stipendije bilo je među studentima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta. Od 19 kandidata sa Medicinskog fakulteta, odobrena je stipendija za osam studenata. Stipendije je dobilo 11 studenata Stomatološkog fakulteta.

Najveća prosečna ocena među studentima koji su dobili stipendiju je 9,85.

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93