Društvo

Lokalni savet roditelja pokrenuo inicijativu za besplatne udžbenike

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Lokalni savet roditelja održao je sednicu na kojoj je pokrenuta inicijativa da se obezbede besplatni udžbenici koje bi Grad Požarevac finansirao.

Inicijativu su jednoglasno podržali i direktori osnovnih škola u Požarevcu. Doneta je i odluka da se formira Tim za saradnju sa lokalnom samoupravom, kako bi inicijativu o besplatnim udžbenicima predstavili gradonačelniku Grada Požarevca.

Ispred tima za saradnju sa lokalnom samoupravom i dosadašnja predsednica Lokalnog saveta roditelja Ana Budimirović Kićanović rekla je da je  doneta odluka da se inicira akcija kako bi se najzad ostvarilo pravo na besplatno obrazovanje.

To besplatno obrazovanje može da se finansira iz budžeta Grada, a s obzirom na to da Grad Požarevac ima 5 milijardi dinara u budžetu, pravilnom preraspodelom sredstava moguće je i potrebno.

Podsetila je da su za sada besplatni udžbenici dostupni za 3. dete, ukoliko je u sistemu obrazovanja, korisnicima socijalne pomoći ili učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i da te udžbenike finansira Ministarstvo prosvete.

Besplatno osnovno obrazovanje može da se ostvari tako što će Grad finansirati udžbenike koje će birati svaka škola ili tako što će se doneti odluka o korišćenju besplatnih udžbenika koji su takođe odobreni od strane Ministarstva prosvete i čiji je trošak samo štampanje. Roditelji nikako ne žele da se stavljaju u poziciju da ikoga favorizuju, samo smatramo da ako postoji katalog udžbenika i ogroman raspon u cenama, treba izabrati ono što je sa minimum izdataka, a ponavljam odobreno od strane Ministarstva, bez obzira ko finansira. S obzirom na to da je predsednica Aktiva direktora osnovnih skola, Margareta Sekulović na sednici Lokalnog saveta roditelja izjavila da učenici nemaju obavezu da koriste udžbenike koje je odabralo nastavničko veće, lokalna samouprava može obezbediti udžbenike za koje ima finansijski izvodljivo rešenje u budžetu.

Budimirović Kićanović je napomenula da je cilj akcije da se dođe do potpune ravnopravnosti, da to ne bude samo ideal kome se teži i utopija već, kako kaže, društvo u kome važi načelo socijalne pravde.

Roditelji koji su u lokalnom savetu su lica koja su i u školskim savetima roditelja, koja se zalažu za opšte dobro i rade potpuno besplatno i minimum što se očekuje od strane lokalne samouprave, škola i drugih ustanova je saradnja i pomoć.”

Tatijana Stojadinović, zamenica člana Lokalnog saveta roditelja rekla je da je ceo savet jednoglasan u zahtevu da udžbenici budu besplatni, ali da smatra da “od strane  predstavnika lokalne samouprave nema volje ni sluha za približavanjem idealu dečijeg prava o besplatnom i svima dostupnom obrazovanju, dok su predstavnici u lokalnom Savetu roditelja pokazali razumevanje za potencijalan nedostatak sredstava u budžetu i dali predlog da udžbenici budu bar jeftiniji”.

Stojadinović je navela da po zakonu ni roditelji ni direktori ne odlučuju o izboru udžbenika, već stručni aktivi nastavnika, ali da je nemoguće da se svi članovi tih aktiva kontaktiraju.

Zato su na sednicu pozvani direktori kako bi preneli apel o podršci u borbi roditelja za kvalitetno i besplatno obrazovanje”, objasnila je.

Predsednica aktiva direktora osnovnih škola, Margareta Sekulović podsetila je da se ove školske godine biraju udžbenici za drugi i šesti razred na period od četiri godine. 

Što se tiče ostalih razreda tu se već ušlo u četvorogodišnji period. Stručna veća svih škola su obrazložila svoje predloge, nastavnička veća usvojila odluku, škole su o tome obavestile nadležnu školsku upravu, te da umesto dosadašnjih 60 imaju rok od 30 dana. Roditelji se o izboru udžbenika obaveštavaju o tome na savetu roditelja.”

Lokalni savet roditelja će održati i tribinu na temu besplatnih udžbenika, a o tome će biti obavešteni svi građani.

Članovi Lokalnog saveta informisani su o broju upisanih učenika za školsku 2023./2024. godinu, kao i o cenama udžbenika koji su izabrani za tekuću školsku godinu.

Podsetimo, članovi Lokalnog saveta roditelja kojim predsedava Maja Jašarević, članovi su i školskih saveta roditelja.