Kultura

U Narodnoj biblioteci obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Foto: Narodna biblioteka "Ilija M. Petrović" Požarevac

Foto: Narodna biblioteka "Ilija M. Petrović" Požarevac

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obeležava 21. februara, na Odeljenju za mlade Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" Požarevac organizovano je takmičenje "Koliko sam spreman/na za malu maturu?".

Učesnici su bili đaci osmog razreda OŠ "Sveti Sava" i OŠ "Kralj Aleksandar I" sa nastavnicama srpskog jezika i književnosti, Marijom Marković i Milenom Milošević.

Bibliotekarka Dragana Glišić Živanović upoznala je učesnike, koji su prvi put na Odeljenju za mlade, sa radom i mogućnostima ovog odeljenja.

O važnosti maternjeg jezika za identitet jednog naroda i lepoti i bogatstvu srpskog jezika govorila je bibliotekarka Jelena Čobić Stanisavljević.

Đaci su razmišljali o zaboravljenim rečima, kao što su bezrasudan, rasputica, priključenija, i podsetili se Vukove izreke "Jezik je hranitelj jednog naroda". Saznali su koliko se jezik, po pitanju leksike i sintakse, promenio od "Pismenice serbskoga jezika" do današnjih dana, koliko su na naš govor uticali rusizmi, germanizmi, galicizmi i anglicizmi i koliko je bitno da se poštuju jezički kod i norma da bi se neki jezik očuvao.

Foto: Narodna biblioteka "Ilija M. Petrović" Požarevac

 

Nakon razgovora o istoriji srpskog jezika, đaci su i praktično proverili svoje znanje, rešavajući test koji je obuhvatio gradivo od 5. do 8. razreda. Učesnici su bili vrlo motivisani, a rezultati su pokazali da su spremni za završni ispit iz srpskog jezika.

Prvo mesto osvojio je Ognjen Stefanović, učenik 8. razreda OŠ "Kralj Aleksandar I", osvojivši 18, 5 poena od 20.

Svi učesnici, zajedno sa nastavnicama, dobili su besplatne članske kartice, a pobednik, pored članarine, 1. i 2. deo ,,Istorijskog zabavnika" Aleksandre Bogdanović.