Društvo

Načelnik ginekologije Opšte bolnice Požarevac: U porodilište se ne ulaže

Foto:V.P.

Foto:V.P.

Anketa ,,Kako ste zadovoljni uslovima u porodilištu u Požarevcu?’’, koju je Boom 93 sproveo, pokazala je da je većina ispitanica nezadovoljna uslovima u ovom porodilištu. Povodom rezultata kontaktirali smo načelnika ginekologije dr Miloša Dačića, koji je naveo da je porodilište u Požarevcu zastarelo, te da se zato i pravilo novo, samo što je i to propalo.

,,Uslovi su nikakvi. Mi arhitektonski radimo pod nekom privremenom dozvolom. Sobe su sa četiri kreveta, nemate nigde mokri čvor u sobi. Postoje dva kupatila koja su za pacijente i koja su zajednička. Sama porođajna sala je takva da u njoj ima tri kreveta koja su odvojena samo paravanima’’, navodi dr Dačić.

Na ginekologiji je drvena stolarija na celom spratu. Pre par meseci sugrađanka nam je poslala fotografiju prozora iz porodilišta kome je staklo bilo razbijeno, ali je zatvoren najlonom. Kako dr Dačić navodi samo taj prozor je saniran, dok ostali nisu. 

,,Pre izbora nudili su nam i novu stolariju od koje opet nije ništa bilo. Ni u šta se ne ulaže. Generalno, samu zajednicu i opštinu ništa ne zanima. Dođu, podele neke poklone za Novu godinu i to je to’’, rekao je načelnik ginekologije.

Kako navodi, novo porodilište je trebalo da se izgradi, a sada samo stoji zgrada. 

,,Nije se ni plaćalo. To je ostavljeno. Sad su neki projekti sa Evropskom unijom, mada i to nije nešto dobro napravljeno, pa je ta zgrada urađena kao prenamena - više nije kao porodilište nego je tamo gurnuto sve i svašta’’, rekao je dr Dačić.

Načelnik ginekologije tvrdi da u Opštoj bolnici akušerskog nasilja nikada nije bilo. Kako kaže, nekada se digne glas, ali samo u interesu porodilje, ako je kritično stanje tokom porođaja. Prema njegovim rečima, ako se to i uradi - uradi se iz najbolje namere, da bi žena bolje sarađivala.

Dosta žena se u anketi požalilo na pušenje medicinskih sestara i babica, te smo ga upitali da li je to istina i kako to rešiti. Rekao nam je kako on ne zna da li se nekad zapali cigareta, ali navodi da je to u bolnici zabranjeno.  

Takođe, ni raspored soba na porodiljskom nije onakav kakav bi trebalo da bude. Da bi se došlo do akušerske sale, prolazi se kroz odeljenje babinjara tj akušersko odeljenje gde leže žene koje se porađaju. 

,,Sale nam nisu odvojene kako bi trebalo da budu odvojene - da bude posebno porođajna sala, a posebno odeljenje na kome leže žene koje se porađaju’’, rekao je načelnik.

U anketi žene su iskazale pretežno negativan stav kada je u pitanju medicinsko osoblje.

 „Nama je broj porođaja pao sa 2200 na otprilike 850. To sigurno nije zbog lekara i babica koje u porodilištu rade po trideset godina i koje porađaju odavno. To su sve iste žene i isto se ponašaju’’, rekao je Dačić.

Kada smo ga upitali da li razmatraju prisustvo oca na porođaju, kazao je da za prisustvo na porođajima nemaju uslova, zato što nemaju odvojene bokseve, te bi jedan muž prisustvovao porođaju tri žene. 

Što se tiče hrane u porodilištu, par ispitanica navelo je kako je i hrana loša, te da su dobijale parče hleba i jednu jabuku za doručak, količinski minimalno.  

,,Mi hranu dobijamo iz Beograda. Tako je predviđeno ugovorom. Šta pošalju –  to je to. Mi ne pravimo našu hranu, iako ovde imamo kuhinju. Nekad se pravila’’, kaže načelnik.

Nema odgovore za rešavanje problema u porodilištu u daljoj budućnosti.

,,Dok se ne pređe u nove prostorije teško da i arhitektonski može da se reši. Stara zgrada koja je sagrađena pre 100 godina, gde instalacije nisu dobre, gde stalno curi neka voda i gde se stalno nešto krpi, generalno se ne sređuje’’, zaključio je načelnik ginekologije u Opštoj bolnici u Požarevcu, dr Miloš Dačić.