Društvo

Đedović Handanović: Srbija ima plan neophodnih investicija u energetiku

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se danas sa ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom, predstavnicima Evropske komisije i delegacijama međunarodnih finansijskih institucija, uključujući Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB), Svetsku banku, Razvojnu banku Saveta Evrope, Nemačku razvojnu banku (KfW) i Francusku agenciju za razvoj (AFD).

Kroz „Plan rasta“ za Zapadni Balkan Evropske unije predviđen je veliki paket finansijske pomoći od šest milijardi evra u periodu od naredne četiri godine.

Plan treba da podstakne ubrzanje reformi i pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Ministarka Đedović Handanović navela je da je Energetska zajednica prepoznala Srbiju kao lidera u sprovođenju energetskih reformi u 2023. godini i predstavila je planove Srbije u energetskom sektoru, koji su i deo plana „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Ona je naglasila značaj podrške Evropske unije u prethodnom periodu, koja je doprinela uspešnoj realizaciji projekata, pre svega u oblasti razvoja prenosne mreže i izgradnji gasnih interkonekcija.

„Imamo jasan plan neophodnih investicija u energetski sektor koje su definisane i strateškim dokumentima, najpre Polaznim osnovama razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti do 2028. sa projekcijama do 2030. Definisali smo prioritete i u sektoru proizvodnje električne energije, prenosa i distribucije, skladištenja energije, kao i u sektoru nafte i gasa u skladu sa našim ciljevima u energetskoj tranziciji i diversifikaciji izvora snabdevanja. Bez održivog finansiranja realizacija projekata nije realna, stoga nam je podrška EU na putu zelene tranzicije i reforme našeg energetskog miksa ka čistijim izvorima energije jako važna“, rekla je ministarka Đedović Handanović.

Ona je navela da je Srbija prošle godine uspešno sprovela najveće aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u regionu, koje će obezbediti milijardu evra novih investicija iz privatnog sektora, kao i da je usvojen trogodišnji plan aukcija kojim će se nastaviti s realizacijom ovog programa.

„Očekujemo da ćemo do kraja decenije imati novih 2.000 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, tri nove gasne interkonekcije kapaciteta 3 milijarde kubika gasa i da ćemo ojačati gasnu infrastrukturu unutar zemlje, čije je proširivanje i modernizacija preduslov za ostvarivanje ciljeva diversifikacije izvora snabdevanja ovim energentom.

Najpre mislim na izgradnju gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koji su projekti od regionalnog značaja“, navela je ministarka Đedović Handanović.

Dodala je da planovi za budućnost uključuju diversifikaciju izvora gasa i nafte, revitalizaciju hidroelektrana, izgradnju solarnih elektrana na površinskim kopovima koji više nisu u upotrebi, jačanje gasne mreže unutar zemlje i unapređenje gasne infrastrukture radi korišćenja zelenog vodonika.

„Tranzicija mora da bude i pravedna, odnosno pri prelasku na čistije izvore energije treba da se zaštite radna mesta i lokalne zajednice koje se oslanjaju na ugalj. U ovom trenutku Srbija nema pristup fondovima Evropske Unije kojima se finansira pravedna tranzicija i stoga je važno da razgovaramo o mehanizmima i instrumentima kojima bi se podržala pravedna tranzicija u Srbiji, jer je gotovo dve trećine proizvodnje električne energije iz uglja“ – naglasila je ministarka Đedović Handanović.