Moj grad

Smederevo dobilo Job Info Centar: Protok 21 otvara nove mogućnosti za mlade (VIDEO)

Foto: J.D.M.

Foto: J.D.M.

Nakon uspešnog poslovanja u osam gradova u Srbiji, u Smederevu je u utorak svečano otvoren Job Info Centar u okviru organizacije “Protok 21”, koja je osnovana 2016. godine sa ciljem da pruži podršku održivom razvoju.

“Pored ekološke i društvene, ekonomska održivost je takođe važan element našeg grada i regiona, te smo se prošle godine pridružili programu “Znanjem do posla” i nadamo se da će Centar u narednim godinama okupljati sve nas oko jednog cilja, a to je da se tržište rada u Smederevu unapredi” - uvodne su reči Nataše Rašković, izvršne direktorke organizacije “Protok 21” i jedne od osnivača.

“Job Info Centar je deo jedne veće mreže koju čini devet centara u gradovima širom Srbije, čija je ideja da na lokalu poveže obrazovanje i rad i da pruži usluge karijernog vođenja i savetovanja zainteresovanim licima. Poseban fokus je na mladima i ove usluge su usmerene da podrže pojedince u jednom odgovornom planiranju karijere i da im pomognu da sagledaju sve moguće opcije u obrazovnom delu, kao i na tržištu rada” - rekla je Jelena Stefanović, koja se bavi karijernim vođenjem i savetovanjem. 

Foto: J.D.M.

Usluge će građanima pružati obučeni karijerni praktičari, uz primenu velikog broja alata koji su razvijani tokom prethodnih godina, a najveći deo tih alata i sistema je usvojen iz švajcarske prakse, baš zato što Švajcarska ima praksu karijernog vođenja i savetovanja dužu od sto godina.


U nastavku programa, karijerne savetnice Brankica Marjanović i Sanja Dimić prezentovale su neke od alata i programa koji se tiču karijernog vođenja, među kojima su interaktivne radionice koje obuhvataju pisanje radnih biografija (CV), intervjue sa poslodavcima, informacije o mogućnosti zapošljavanja kao i realne susrete, gde će korisnici programa imati prilike da se upoznaju sa zanimanjem putem razgovora sa osobama koje se tim poslom bave.


U okviru programa je skoro dvadeset devet hiljada mladih u osam gradova u Srbiji dobilo usluge karijernog savetovanja i ovaj broj nastavlja da raste i u Smederevu se očekuje veliki odziv s obzirom na sjajne mogućnosti koje ovaj program pruža srednjoškolcima, studentima i osobama u potrazi za poslom.

Prilog pripremila Jovana Dedić Marković, dopisnica Boom93 iz Smedereva